Un sat vechi de peste 800 de ani se întinde la poalele muntelui Olimp. În Neos Panteleimonas din zecile de autocare ce aduceau turişti, acum mai vin doar câte două-trei pe zi. Daniela Galbava, din Slovacia, locuieşte în patria soţului de 15 ani şi administrează restaurantul deschis acum peste 20 de ani de socri.
„Dacă veneai aici acum 5,6 ani nu găseai un loc liber să stai la o masă”, spune Daniela.
În satul care trăieşte doar din turism, terasele sunt însă acum goale. Patronii se tem că vor fi nevoiţi să-şi închidă afacerile.
- Nimeni nu vine aici. Totul e gol, spune Daniela Galbava.
- De când? Este vorba doar despre ultimele două săptămâni sau de dinainte?
- Două, trei săptămâni!
Nici afacerea lui Eleni Kartsioti nu merge prea bine. Femia a împrumutat, acum o lună, 10.000 de euro de la prieteni ca să-şi poată deschide mult visatul magazin de produse hand-made. La nici două săptămâni de la inaugurare, prăvălia s-ar putea închide.
„Cred că majoritatea oamenilor sunt speriaţi acum să cumpere lucruri extra. Turiştii pot lua bani de la ATM. Vizitează satele, dar doar privesc, nu cumpără. Sunt mai puţini oameni decât erau în anii trecuţi. Grecilor le este teamă să cumpere ceva pentru că nu au bani de cheltuit”, spune Eleni Kartsioti.
Pentru toate problemele lor oamenii dau vina atât pe Guvern, cât şi pe europeni. Şi nu sunt deloc optimişti în ceea ce priveşte viitorul.
„Este un sceanariu în care ar trebui să închid dacă nu voi avea banii să îmi plătesc facturile, chiria, materialele de care am nevoie ca să îmi fac produsele. Nu ştiu ce se va întâmpla. Poate mă duc înapoi în Litohoro cu părinţii mei”, spune Eleni Kartsioti.
În Panteleimonas, la fel ca în majoritatea localităţilor din zona Katerini, singurul loc de unde poţi împrumuta bani e de la prieteni. Numărul turiştilor a scăzut atât de mult, încât afacerile încep să se închidă rând pe rând.
Pe de altă parte, însă, sunt şi oameni de afaceri care spun că pe ei criza nu i-a atins.
Niko Bozas are un hotel în Platamonas, o staţiune la mare, în partea de sud a zonei Pieria. Clienţii săi sunt exclusiv români.
„Grecia are probleme. Benzină are, mâncare are, cazare are. Ce vrei aici totul e OK. Fără probleme. Probleme sunt cu Europa. Europa nu vrea partid comunist acolo”, spune Niko Bozas, în românește.
„Bancomatele pentru turişti au bani câţi vor. Numai pentru greci sunt 60 de euro pe zi. Pentru greci sunt probleme, nu pentru turişti”, dă asigurări Niko Bozas.
„Suntem de cinci zile aici. Am ales Grecia pentru că vin foarte mulţi prieteni de-ai noştri aici şi ei ne-au spus că este foarte frumos. S-au simţit foarte bine şi ne-am gândit să le urmăm sfatul”, mărturisește un turist român.
(VIDEO. Corespondență Digi24 din Larissa)
Grecii recunosc că nu sunt într-o situație prea plăcută, dar spun că lucurile nu stau nici chiar așa de rău cum o prezintă mass-media din întreaga lume, pe care acum, mai nou, o acuză că a stricat imaginea țării, ceea ce a îndepărtat în ultima săptămână zeci de mii de turiști, relatează trimisul special Digi24 în Grecia, Adrian Cojocaru.
Aproape 50.000 de oameni își anulează în fiecare zi concediile în Grecia, iar țara pierde sute de milioane de euro din turism.
Adrian Cojocaru spune că a parcurs miercuri circa 300 de kilometri și a întâlnit benzinării și magazine încă destul de bine aprovizionate, inclusiv cu produse de import. Grecii spun că vor mai rezista în aceste condiții încă vreo săptămână.
(VIDEO. Corespondență Digi24 de la Volos)
În schimb, de la granița cu Bulgaria până la Volos, în partea de est a țării, echipa Digi24 a văzut cozi la bancomate. Grecii nu au voie să scoată mai mult de 60 de euro pe zi dintr-un cont. Deja restricțiile funcționează de zece zile, iar băncile vor rămâne în continuare închise, cel puțin până luni.