Giganții tehnologici concediază pe bandă rulandă. Sute de mii de angajați și-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni

Data publicării:
Oameni cu cutii în brațe.
Foto: GettyImages

La fel ca Google, care a anunţat vineri suprimarea a aproximativ 12.000 de locuri de muncă în întreaga lume, un val de reduceri de personal i-a lovit încă din vară pe angajaţii aşa-numiţilor "giganţi ai tehnologiei", relatează AFP, citat de Agerpres.

Gigantul comerţului electronic Amazon a anunţat pe 5 ianuarie că va reduce cu "puţin peste 18.000" de locuri de muncă în întreaga lume, inclusiv în Europa. Planul de concedieri urmează să vizeze în principal magazinele administrate de grup şi resursele umane.

Grupul de distribuţie a recrutat masiv în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a face faţă exploziei cererii, dublându-şi personalul la nivel global între începutul anului 2020 şi începutul lui 2022. Grupul avea 1,54 milioane de angajaţi la sfârşitul lunii septembrie.

Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram şi WhatsApp, a anunţat în noiembrie anul trecut pierderea a 11.000 de locuri de muncă, adică aproximativ 13% din forţa de muncă. Acesta este primul plan social din istoria grupului.

Meta, care avea aproximativ 87.000 de angajaţi în întreaga lume la sfârşitul lunii septembrie, a raportat performanţe financiare dezamăgitoare în al treilea trimestru din 2022, cu o scădere bruscă a cifrelor de afaceri şi a profiturilor şi o stagnare a numărului de utilizatori.

Gigantul informatic american Microsoft, invocând incertitudinea economică şi schimbările de priorităţi ale clienţilor săi, a anunţat pe 18 ianuarie că va concedia aproximativ 10.000 de angajaţi până la sfârşitul lunii martie, puţin sub 5% din cei 221.000 de angajaţi.

Firma Redwood (statul Washington) a efectuat deja două serii de concedieri: una în iulie 2022, care a afectat mai puţin de 1% din forţa de muncă, şi a doua în octombrie, care viza mai puţin de 1.000 de persoane.

Cumpărată recent de Elon Musk, Twitter a început disponibilizări în masă la începutul lunii noiembrie 2022, afectând aproximativ jumătate din cei 7.500 de angajaţi ai reţelei de socializare.

Pentru a-şi finanţa preluarea cu 44 de miliarde de dolari, miliardarul a îndatorat puternic compania a cărei sănătate financiară era deja fragilă, deoarece a suferit un deficit semnificativ în primele două trimestre ale anului.

Evan Spiegel, şeful Snap, compania-mamă a cunoscutei aplicaţii de mesagerie Snapchat, a anunţat în august 2022 o restructurare care va duce la suprimarea a aproximativ 20% din efective, adică a peste 1.200 de angajaţi.

Snapchat, care are din ce în ce mai mulţi utilizatori, este încă în dificultate pentru că generează venituri din ce în ce mai mici. Grupul nu a generat niciodată un profit net anual.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...