Autorităţile chineze nu reuşesc să stabilească circumstanţele în care s-au produs uriaşele explozii ce au zguduit miercuri seară zona portuară din Tianjin.
„Situaţia din teren nu este foarte clară. Nu ştim ce substanţe poluante au fost eliberate în atmosferă, nu ştim ce anume a provocat deflagraţiile”, a declarat Feng Yinchang, expert guvernamental.
Lipsa de informaţii a provocat o întreagă polemică pe reţelele de socializare. Autorităţile chineze sunt acuzate că ascund adevărul şi că gestionează ineficient urmările catastrofei chimice. Cert este că portul de la malul Mării Galbene arată ca după bombardament. Echipaje de pompieri şi de la serviciile de urgenţă caută încă supravieţuitori printre ruine.
Exploziile din Tianjin au lăsat 3.500 de locuitori fără case. Oamenii au fost cazaţi temporar în adăposturile înfiinţate de autorităţi.
„Dormitorul nostru s-a prăbuşit, nu a mai rămas nimic, s-a prăbuşit. A fost oribil. Primul val de şoc m-a aruncat din pat, aşa că am luat-o la fugă ca să mă salvez. Când am ajuns la parter, a avut loc şi a doua explozie. A fost ca şi cum s-ar fi prăbuşit cerul. Apoi, cât ai clipi, s-a prăbuşit acoperişul”, a povestit un supreviețuitor.
Peste o mie de pompieri şi aproape 200 de autospeciale sunt mobilizate la locului dezastrului din Tianjin.
Într-un caz separat, o fabrică din nordul Chinei a fost afectată de o explozie produsă vineri dimineaţă şi urmată de un incendiu. Focul a fost stins de angajaţi şi nu au fost raportate victime.