Eventualele despăgubiri obținute de la România ajung să fie considerate plasamente cu profit. Gabriel Resources a anunțat că s-a înțeles cu mai mulți acționari pentru a atrage fonduri printr-o emisiune de obligațiuni. Acestea pot fi convertite în acțiuni ale companiei, dar dau și un „drept din valoarea arbitrajului” în caz că se va ajunge la proces cu România.
Investitorii vor avea dreptul în total la maximum 120 milioane dolari în contul acestor drepturi. Practic, este anuntață ca o investiție cu potențial mare, chiar dacă nu se va demara o exploatare. Și rapid a fost văzut potențialul. Plasamentul privat pentru atragerea de fonduri a fost subscris în totalitate de anumiţi acţionari existenţi ai companiei.
Canadienii vor să folosească fondurile de 37 de milioane de dolari pentru obiective generale, inclusiv pentru continuarea eforturilor de a obţine permisele necesare dezvoltării proiectului minier Roşia Montană.
Publicaţia canadiană The Globe and Mail a scris la începutul lunii mai că Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană. Cifra vehiculată anterior a fost de 4 miliarde de dolari.
Gabriel Resources susține că a cheltuit peste jumătate de miliard de dolari pentru dezvoltarea proiectului Roșia Montană. Au fost bani atrași de pe piețele financiare în schimbul promisiunii că va fi o investiție profitabilă în final. Mai nou, despăgubirile țin loc de profit.
Printre acționarii Gabriel Resources se numără companii sau fonduri de investiții controlate de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz sau miliardarul american John Paulson.