Miniştrii francez şi german ai sănătăţii s-au deplasat joi la Geneva pentru a aduce sprijinul statelor lor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), sub formă unor promisiuni de finanţare şi de materiale medicale în contextul pandemiei de COVID-19, relatează AFP, citată de Agerpres.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat, în faţa jurnaliştilor, că 'este vorba despre prima vizită' a unor miniştri de la instaurarea restricţiilor din cauza pandemiei, arătând că 'Germania şi Franţa sunt prieteni de multă vreme ai OMS'.
Vizita intervine pe fondul anunţului făcut de preşedintele american la sfârşitul lui mai privind ruperea relaţiilor între SUA şi OMS, căreia îi reproşează gestionarea pandemiei şi pe care o acuză de complicitate cu Beijingul.
Într-o conferinţă de presă la Geneva, ministrul francez al sănătăţii, Olivier Véran, a vorbit despre 'sprijinul Franţei şi al cuplului franco-german faţă de funcţionarea OMS în ceea ce reprezintă ea ca structură multilaterală mondială, un instrument indispensabil în lupta contra evoluţiei maladiilor'.
'Am venit pentru a reafirma încrederea Franţei în capacitatea OMS de a face faţă acestor riscuri sanitare emergente şi de a conduce munca de evaluare pentru a merge spre mai bine', a continuat ministrul.
El a anunţat că Franţa îşi va întări contribuţia la activitatea OMS, printr-o donaţie de 100 milioane de măşti şi 90 milioane de euro, ce vor fi utilizate la construirea Academiei OMS de la Lyon, destinată formării şi cercetării.
Cei doi oficiali au subliniat că sprijinul ţărilor lor nu vizează să înlocuiască finanţarea americană, SUA fiind cel mai mare furnizor de fonduri
'Şi, în fine, Franţa îşi întăreşte contribuţia financiară - preşedintele Emmanuel Macron o anunţă - la nivelul a 50 milioane de euro în plus faţă de creditele de funcţionare la care Franţa contribuie în mod obişnuit', a adăugat Véran.
În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul german Jens Spahn a spus că Berlinul va dona OMS măşti şi material medical, care vor ridica la 'peste 500 milioane de euro' contribuţia Berlinului la OMS în acest an.
Cei doi oficiali europeni au subliniat totuşi că sprijinul ţărilor lor nu vizează să înlocuiască finanţarea americană, SUA fiind cel mai mare furnizor de fonduri al OMS.
'Trebuie să discutăm în cadrul OMS şi cu celelalte state membre şi cu SUA despre modul în care vom lucra şi vom gestiona eventualele schimbări.
Deocamdată, nu ştim prea multe despre ce se va întâmpla cu finanţarea', a arătat Spahn.
'Vrem că rămânem în contact cu ele şi să discutăm cu ele despre cum putem continua împreună în cadrul OMS', a mai spus ministrul german.
Editor web: Liviu Cojan