Un vot istoric a fost dat astăzi la Paris: Franţa a devenit astăzi a 14-a ţară din lume care recunoaşte mariajele între persoane de acelaşi sex. După luni de controverse şi marşuri pro şi contra acestei legi, Adunarea Naţională a dat votul final: 331 de voturi pentru şi 225 împotrivă.
Opoziţia nu se lasă şi spune că va constesta legea la Consiliul Constituţional. În sprijinul cotestatarilor, mii de francezi au ameninţat cu noi proteste, şi i-au cerut preşedintelui Francois Hollande să nu promulge legea. Cerere tardivă, având în vedere că tocmai el promisese legalizarea căsătoriilor gay, în campania prezidenţială.
„Trebuie să vă mărturisesc că sunt copleşită de emoţii. Sper că voi fi capabilă să vă spun câteva cuvinte. Sunt foarte recunoscătoare domnului prim-ministru şi preşedintelui Republicii”, a declarat Christiane Taubira, ministrul francez al Justiţiei.
Legiferarea căsătoriilor între cuplurile homosexuale şi a dreptului acestora de a adopta copii este prima reformă majoră promovată de preşedintele socialist Francois Hollande. Proiectul a divizat Franţa, ţara cu cei mai mulţi catolici din Europa. Adversarii şi partizanii legii şi-au susţinut opinia în stradă.
În ultimele săptămâni, protestele s-au radicalizat. Cuplurile de homosexuali au fost atacate, manifestanţii s-au încăierat cu poliţia, iar politicienii care susţin proiectul au fost ameninţaţi. Ultimul vizat a fost preşedintele Adunării Naţionale. Acesta a primit, ieri, un plic ce conţinea praf de puşcă şi un mesaj în care era somat să amâne dezbaterea finală. Principalul partid de opoziţie şi extrema dreaptă au făcut front comun împotriva acestui proiect.
„Există nişte realităţi biologice, iar statul nu poate să fie vectorul unei minciuni faţă de copii, să-i facă să creadă, prin intermediul unui act civil, că sunt rodul a doi taţi sau a două mame”, a declarat Marine LePen, preşedinta Frontului Naţional.
În pofida protestelor, cele două Camere ale Parlamentului au adoptat proiectul într-o primă lectură, la începutul anului. În Franţa, sondajele arată că aproape 60 la sută dintre francezi sunt pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar cei mai mulţi dintre aceştia nu sunt de acord ca aceste cupluri să aibă drept de adopţie.