„Europa este un ansamblu de valori şi de principii. Ţările care nu împărtăşesc valorile noastre, care nu vor să respecte aceste principii, trebuie să înceapă să îşi adreseze întrebări despre locurile lor în Uniunea Europeană”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.
„Doamnelor şi domnilor, avem azi un Consiliu UE informal important unde discutăm pentru a doua oară despre criza refugiaţilor şi fiecare simte că trebuie să transmită semnalele potrivite. Nu vreau să spun că Europa nu se descurcă cu această problemă, ar fi o greșeală, de aceea spun că trebuie să reuşim. În al doilea rând, Europa are puterea să găsească o soluţie raţională, asta va însemna că trebuie să devenim mai activi în politica extremă şi să ne ocupăm de cauzele crizei refugiaţilor”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
„Trebuie să facem mai mult pentru a stabiliza ţările din regiune de unde sosesc aceşti oameni. În ce priveşte Siria, Marea Britanie a dat deja peste un miliard de lire sterline, mai mult decât orice altă ţară, în afara Statelor Unite. Şi azi pot anunţa alocarea a încă 100 de milioane de lire, între care 40 de milioane de lire în cadrul programului de Alimentaţie al ONU”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.
„Schengen este o lege care este încă în vigoare. Aşadar, trebuie să o aplicăm. Ungaria este graniţă externă a Schengen. (Reporter: Dar cum rămâne cu graniţele externe. Cum le închideţi?) Nu, nu, nu le închidem. Ceea ce facem este să închidem ceea ce numim "frontierele verzi". Dar avem puncte prin care oricine doreşte să intre în Ungaria o poate face în mod legal”, a spus Viktor Orban, premierul Ungariei.
„O Europă unită înseamnă în primul rând împărţirea responsabilităţii, a poverii, a capabilităţilor şi a viitorului nostru comun”, a spus Alexis Tsipras, premierul Greciei.