Francezii din apropierea graniţei cu Germania se angajează în ţara vecină pentru a scăpa de şomaj

Data publicării:
alsace-france-map

Şomajul în regiunea franceză Alsacia este de circa 10%, în timp ce de partea cealaltă a Rinului, în landul german Baden-Wuerttemberg, se situează la aproximativ 4%, informează Mediafax.

Alsacia simbolizează integrarea politică şi economică a Europei încă de acum șase decenii. Regiunea a intrat în componenţa Germaniei în 1871, în urma războiului franco-prusac, a revenit Franţei la sfârşitul Primului Război Mondial în 1918 şi din nou sub controlul Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Franţa a recuperat provincia de graniţă în 1945, odată cu retragerea ocupaţiei naziste. În prezent, în oraşul Strasbourg îşi are sediul Parlamentul European, un simbol al reconcilierii europene.

După introducerea euro, Franţa nu a reformat piaţa muncii în aceeaşi măsură ca Germania. Autorităţile de la Berlin au adoptat în urmă cu un deceniu o serie de măsuri susţinute de cancelarul de la acea vreme, Gerhard Schroeder. Schimbările au îmbunătăţit eficienţa sistemului de plasare a forţei de muncă, au redus ajutoarele acordate şomerilor şi posibilităţile de pensionare anticipată, împingând un număr ridicat de persoane să accepte posturi part-time sau temporare.

În timpul crizei financiare din 2008-2009, flexibilitatea pieţei muncii a ajutat Germania să menţină o rată scăzută a şomajului.

În Franţa, piaţa muncii este reglementată printr-un set de reguli de 3.200 de pagini, care organizează totul, de la clasificarea slujbelor la modul în care pot fi făcute concedierile. Parlamentul a aprobat un pachet de reforme în luna mai, dar acestea sunt insuficiente, afirmă reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Cancelarul german Angela Merkel a încercat în mod repetat să-l determine pe preşedintele francez Francois Hollande să îmbunătăţească competitivitatea economică a ţării. Germania este cea mai mare economie din zona euro, iar Franţa a doua. Merkel încearcă să limiteze extinderea crizei din ţările de la periferia zonei euro, după ce cinci state au avut nevoie de programe de ajutor financiar.

În acest context, autorităţile locale din landul Baden-Wuerttemberg, unul dintre cele mai prospere din Germania, încrearcă să stimuleze legăturile cu Alsacia. În Baden-Wuerttemberg au sediul companii precum Daimler şi SAP, precum şi mii de companii de mărime medie.

Aproximativ 24.000 de persoane din Alsacia, dintr-o forţă de muncă totală de 1,2 milioane, au făcut naveta anul trecut pentru a lucra în Baden-Wuerttemberg şi landul învecinat Renania-Palatinat, în creştere faţă de minimul a 12 ani, de 22.500 de persoane, înregistrat în 2010, a declarat un reprezentant al agenţiei franceze pentru ocuparea forţei de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...