Tabăra Moria de pe insula Lesbos este suprapopulată. Zeci de bărci ajung în fiecare zi pe insulă. Mai mult de 500.000 de migranți au ajuns în Europa anul acesta. Patru din cinci au plătit să fie introduși ilegal, pe mare, în Grecia din Turcia. Aproape toți sunt din Siria, Irak și Afganistan.
Imigranţii încercau să traverseze cu o barcă de lemn cei câţiva kilometri dintre Turcia şi insula Lesbos. Din motive necunoscute, ambarcaţiunea s-a scufundat. Trei refugiaţi, între care doi copii, şi-au găsit sfârşitul în apele reci, pentru alţi 242 de oameni salvarea a venit de la Paza de Coastă elenă.
Peste 500.000 de refugiaţi au ajuns în Grecia în acest an. Autorităţile elene primesc ajutor şi de la organizaţiile internaţionale, dar sunt multe probleme de rezolvat.
„Nu ştiu ce o să facem. Poate o să aşteptăm aici câteva zile, poate o să încercăm să plecăm în timpul nopţii. Nu am mai găsit locuri. Dacă vrem să dormim, ne ducem în parcuri, pe străzi. Şi e frig. Sunt multe probleme”, spune unul dintre refugiați.
„Trebuie să fie mai mult personal specializat, dar şi echipament. Trebuie să avem locuri adecvate în care oamenii să stea cât timp sunt înregistraţi. În prezent, este un dezastru pe insule, oamenii nu sunt protejaţi de ploaie şi de intemperii, este frig. Nu au de unde să ia mâncare”, spune Ron Redmond, purtător de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.
Uniunea Europeană a aprobat un plan în 17 puncte pentru combaterea crizei refugiaţilor. Cea mai importantă prevedere este crearea unor centre de primire pentru imigranţi, cu 100.000 de locuri, pe rutele de tranzit. De asemenea, Bruxelles-ul vrea să le ofere imigranţilor bilete de avion gratuite ca să ajungă din Grecia la destinaţiile dorite.