FOTO VIDEO. Proteste masive în Brazilia înainte de Jocurile Olimpice

Data publicării:
Proteste Brazilia martie 2016 GettyImages-515424130
Proteste Brazilia martie 2016 GettyImages-515424130
Proteste Brazilia martie 2016 GettyImages-515424130

Autorităţile braziliene se aşteptau ca demostraţiile, care au avut loc duminică în toate cele 26 de state şi districte federale ale Braziliei, să fie mult mai mari decât protestele antiguvernamentale de anul trecut.

De altfel, cei mai mulţi oameni au ieşit în stradă în oraşul Sao Paulo, unde adunarea de protestatari a fost estimată la 450.000 de persoane, de două ori mai mare decât cea din 2015, notează News.ro.

Numărul celor care au protestat duminică în marile oraşe ale Braziliei rămâne contestat, în timp ce surse ale poliţiei au susţinut pentru Globe că peste 3,5 milioane de oameni au luat parte la manifestaţiile din 326 de oraşe, iar 100.000 de protestatari s-au adunat doar în capitala Brasilia, cifrele oficiale arată că numărul protestatarilor a depăşit cu puţin un milion.

Demostraţiile antiguvernamentale din Brazilia vor intensifica, cel mai probabil, presiunea politică asupra preşedintelui Dima Rousseff, care se confruntă deja cu o încercare de punere sub acuzare, cu cea mai dificilă recesiune din ultimul secol şi cu cel mai mare scandal de corupţie din istoria ţării, care-l implică şi pe fostul lider al statului Lula da Silva.

Peste 100.000 de protestatari au ocupat străzile din Rio de Janeiro, iar mulţi dintre aceştia au purtat tricouri ale echipei naţionale de fotbal sau îmbrăcat în steaguri sau în tricouri galbene. Oamenii au adus pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui Dilma Rousseff şi au scandat lozinci antiguvernamentale.

 

„Este o oroare. Partidul Muncitorilor este o oroare. Sunt o organizaţie criminală care fură resursele statului. Ne distrug ţara. Dacă Dilma pleacă de la putere atunci moneda va căpăta din nou putere şi încredere, iar brazilienii vor cheltui din nou”, a susţinut un afacerist care a ieşit în stradă în Rio de Janeiro.

De asemenea, un alt semn de îngrijorare pentru preşdintele ţării este faptul că cele mai mari proteste de duminică au avut loc în nord-estul ţării, cunoscut până acum pentru susţinerea faţă de Dilma Rousseff.

Mulţi dintre protestatari şi-au pus speranţele pentru un viitor mai bun în sistemul judiciar, nu în politicieni. Duminică s-a scandat pe străzile din Rio de Janeiro „Trăiască Sergio Moro! Trăiască Lava Jato”.

Protestatarii au făcut referire la judecătorul Segio Moro, care a prezidat procesele din scandalul Lava Jato, legat de mitele date de gigantul petrolier de stat Petrobras politicienilor de prim rang.

Printre cei acuzaţi că au primit bani de la Petrobras se numără şi fostul preşedinte brazilian Lula da Silva. Deşi liderul actual de la Brasilia, Dilma Rousseff, nu este implicată direct în mega scandalul de corupţie, mulţi dintre apropriaţii ei sunt fie anchetaţi, fie condamnaţi la închisoare.

În acelaşi timp, congresul dezbate dacă preşedintele ar putea să fie demis pentru o altă acuzaţie, care priveşte falsificarea finanţelor executivului înainte de alegerile din 2014. Însă baza legală pentru această acuzaţie este subţire, iar principalul opozant al preşedintelui, Eduardo Cunha, este de asemenea anchetat pentru luare de mită.

Dilma Rousseff a pierdut şi din susţinerea coaliţiei de guvernământ, după ce cel mai mare partid a anunţat că va decide într-o lună dacă rămâne sau nu în executiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri