Foto: Turiști în Oradour-sur-Glane
Trupele Waffen-SS au ucis aproape întreaga populație din Oradour-sur-Glane, adică 642 de bărbați, femei și copii, în iunie 1944. Bărbații au fost împușcați, iar femeile și copiii au fost arși de vii în biserica satului.
„Un bărbat în vârstă de 88 de ani din Koln a fost pus sub acuzare. El și o altă persoană ar fi ucis 25 de bărbați într-un hambar, folosind mitraliere. De asemenea, a ajutat la incendierea bisericii satului”, potrivit unui purtător de cuvânt al tribunalului din Koln. Numele acuzatului nu a fost făcut public, relatează Sky News.
Noua anchetă se bazează pe dovezi din dosarele STASI, ce conțin detalii despre șase soldați pe atunci de 18 sau 19 ani care sunt încă în viață.
Acuzatul neagă, spunând că nu a tras nici măcar un foc de armă și susține chiar că a încercat să salveze unele dintre victime.
Masacrul a urmărit să dea o lecție mișcării de rezistență franceze, după ce o mașină care transporta un medic SS a fost ținta unei ambuscade pe drumul către sat, iar ocupanții ei au fost răpiți.
Printre cei uciși au fost 270 de copii, cel mai mic având 8 săptămâni. Au supraviețuit cinci bărbați și o femeie.
Oradour a devenit, din păcate, un exemplu al eșecului post-război în pedepsirea celor vinovați, Comandantul unității SS care a comis masacrul a fost capturat de forțele aliate, dar nu a fost extrădat în Franța și a fost condamnat la moarte în lipsă de către un tribunal militar din Bordeaux. A murit în patul său, în Bavaria, în 1971.
Un moment istoric a fost marcat în Franța anul trecut, când preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a vizitat localitatea distrusă de trupele germane şi a mers pe străzile acesteia alături de omologul său francez, Francois Hollande.
Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a devenit primul lider de la Berlin care a vizitat localitatea Oradour-sur-Glane.