Cu averile ştirbite de sancţiunile internaţionale oligarhii ruşi au ajuns dependenţi de bunăvoinţa lui Vladimir Putin. Era miliardarilor intangibili a apus, spune Sergei Pugachev, cel supranumit cândva bancherul Kremlinului: „Astăzi, în Rusia, nu mai există proprietate privată. Există doar iobagi”, potrivit Financial Times.
Interviul acordat celor de la Financial Times este prima ieşire în public a lui Pugachev care a simţit pe pielea sa furia lui Putin. În 2012, şantierul său naval a fost confiscat. În mod asemănător, un alt miliardar rus, Vladimir Ievtusenkov, a fost arestat luna trecută sub acuzaţia de spălare de bani şi deturnare de fonduri, iar statul a preluat o parte din afacerile sale cu petrol. Această recentă anchetă a fost privită de mulţi ca un averisment lansat de Putin pentru toţi oligarhii care ar îndrăzni să îl trădeze.
Însă preşedintele rus nu foloseşte doar inspirarea fricii ca să păstreze loialitatea miliardarilor. Îi şi protejează pe cei apropiaţi.
La Moscova se discută o lege care ar permite confiscarea activelor din Rusia ale companiilor occidentale.
Actului normativ i se spune „legea vilei lui Rotenberg". Se face referire la domeniul miliardarului Arkadi Rotenberg, prietenul lui Putin a cărui proprietate din Italia a fost sechestrată luna trecută de autorităţile italiene.
Dacă va fi adoptată, legea va produce şi mai multă instabilitate în mediul de afaceri şi aşa haotic. Este însă o sabie cu două tăişuri, pentru că Moscova riscă să gonească absolut toţi investitorii străini în condiţiile în care deja sunt ieşiri masive de capital.