Autorităţile le-au spus indienilor să rămână în case, dar pentru cei care muncesc cu ziua, aceasta nu este o opţiune. Lucrătorii din construcţii obişnuiesc să meargă zilnic de la un şantier la altul şi să caute de lucru, scrie Mediafax.
„Câştig 600 de rupii (8 USD; 6,50 GBP) în fiecare zi şi am cinci oameni de hrănit. Vom rămâne fără mâncare în câteva zile. Ştiu riscul de coronavirus, dar nu-mi văd copiii înfometaţi”, a povestit pentru BBC Ramesh Kumar, un zilier din contrucţii.
Milioane de alţi zilieri se află într-o situaţie similară. Decretul anunţat de premierul Narendra Modi marţi seara i-a lăsat fără nicio perspectivă pentru următoarele trei săptămâni. Majoritatea vor rămâne fără alimente în doar câteva zile.
Cel puţin 90% din forţa de muncă din India este angajată la negru, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Agenţii de pază, gunoierii, vânzătorii ambulanţi şi ajutoare casnice sunt doar o parte dintre cei care acum se întreabă disperaţi cum se vor descurca. Majoritatea nu au acces la pensii, la concedii medicale, concedii plătite sau vreun fel de asigurare. Mulţi nu au conturi bancare, bazându-se doar pe numerar pentru a-şi satisface nevoile zilnice.
Mulţi sunt lucrători migranţi, rezidenţi dintr-un stat diferit de cel în care lucrează. Majoritatea lor nu au unde să locuiască şi se deplasează dintr-un loc în altul pentru a-şi găsi de lucru. Akhilesh Yadav, fostul Ministru al Muncii, recunoaşte că aceste provocări sunt uriaşe şi că „nimeni nu le-a înfruntat până acum”.
Editor web: Liviu Cojan