În acest timp, la Atena, a avut loc o şedinţă a partidului de la putere, Syriza, la care premierul Alexis Tsipras a cerut organizarea unui congres extraordinar. Şeful cabinetului de la Atena a obţinut votul de încredere al formaţiunii sale, iar congresul îi va permite să aducă noi membri în partid. Formaţiunea este divizată după ce mai mulţi dintre membrii săi au votat împotriva măsurilor de austeritate.
În faţa colegilor de partid, premierul grec şi-a apărat decizia de a cere un nou pachet de sprijin financiar. Cine nu e cu mine, este împotriva mea, a părut să le transmită Alexis Tsipras celor 200 de membri ai comitetului central Syriza. Premierul şi-a asumat, şi în faţa partidului, opţiunea austerităţii atât de contestată la momentul venirii la putere.
„Teoretic, aveam posibilitatea să alegem. Practic, am fost obligaţi să cedăm, să acceptăm un compromis ce presupune un program de austeritate care nu a fost niciodată opţiunea noastră”, a spus Alexis Tsipras.
Premierul grec a fost nevoit să dea explicaţii pentru a tempera pornirile de revoltă din cadrul partidului. Reformele impuse de creditorii internaţionali au fost supuse de două ori la vot în parlamentul elen. De fiecare dată, peste 30 dintre deputaţii Syriza au votat împotriva lor. Analiştii vedeau o ruptură iminentă între stânga radicală a partidului şi susţinătorii premierului.
Acum, Alexis Tsipras vrea să le dea tuturor posibilitatea să-şi exprime opţiunea legată de un al treilea pachet de ajutor financiar. „Duminica viitoare vom organiza un referendum intern bazat pe proceduri simple, astfel încât toţi membrii partidului să-şi poată exprima direct şi democratic opţiunea”, a mai spus Tsipras.
Liderul socialist de la Atena va testa astfel soliditatea majorităţii sale parlamentare. Dacă nu se va mai bucura de sprijinul tuturor celor 149 de deputaţi Syriza, Alexis Tsipras a anunţat deja că va convoca alegeri anticipate.