FBI ar putea avea acces la înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnaliștilor, fără mandat de la judecător

Data publicării:
telefon apple fbi GettyImages-511896820

Foto: Guliver/Getty Images

Documentul a fost descris drept o anexă clasificată a Ghidului pentru operațiuni și investigații interne al FBI (DIOG) și este datat 16 octombrie 2013. 

Purtătorul de cuvânt al FBI, Christopher Allen, a menționat ca răspuns pe e-mail la o solicitare a agenției britanice de presă: „Postăm o versiune editată a DIOG pe website-ul nostru. Nu sunt în poziția de a comenta sau autentifica vreo altă versiune”. Allen s-a referit la adresa http://1.usa.gov/1QleO9n.

Întrucât DIOG guvernează operațiuni și investigații sensibile, nimic din conținutul acestora nu poate fi dezvăluit. În consecință, nu pot comenta despre modalitatea în care, sau dacă, DIOG este actualizat, întrucât legile, principiile orientative și tehnologia se schimbă. Totuși, periodic FBI reanalizează și actualizează DIOG dacă este necesar”, a precizat reprezentantul FBI.

The Intercept este o publicație online lansată în 2014 de First Look Media, care a fost creată și finanțată de fondatorul eBay, Pierre Omidyar, iar trei dintre redactorii săi au fost implicați în afacerea Edward Snowden, fostul consultant al Agenției de Securitate Națională a SUA cunoscut pentru dezvăluirea unor programe globale de spionaj electronic ale serviciilor secrete americane.

Publicația online a relatat că, potrivit documentului citat, urmărirea datelor referitoare la convorbirile telefonice ale unui jurnalist vizat de o dispoziție (circulară) privind securitatea națională (NSL) necesită consimțământul suplimentar al consilierului general al FBI și al asistentului directorului general al diviziei sale pentru securitate națională, în afara aprobării ierarhice obișnuite.

NSL este un tip de ordin guvernamental pentru informații privind comunicațiile trimisă furnizorilor de servicii. În general, NSL este emisă împreună cu un ordin de clasificare, ceea ce înseamnă că adesea ținta nu cunoaște faptul că înregistrările comunicațiilor sale sunt accesate.

Legea privind NSL a fost adoptată în anii '70, dar frecvența acestor dispoziții a crescut mai ales în urma intrării în vigoare a USA Patriot Act, la scurt timp după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

În 2015, FBI a făcut 48.642 de solicitări de informații prin intermediul NSL, conform unui document al Ministerului Justiției american consultat în luna mai de Reuters.

În prezent, NSL impun doar transmiterea de informații privind facturile telefonice, potrivit unui memorandum din 2008 elaborat de Ministerul Justiției american. Totuși, în cadrul anchetelor de securitate națională, FBI a utilizat NSL în ultimii opt ani pentru a solicita înregistrările comunicațiilor pe internet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Instagram vs. realitate. Nicole Kidman, într-o zi obișnuită, când nu poartă ținute și machiaje spectaculoase...
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”