O fată creștină de 13 ani, din Pakistan, care ar fi fost răpită și forțată să se convertească și să se căsătorească cu un musulman, a fost salvată, au anunțat autoritățile.
Fata a fost salvată la aproape o lună după ce părinții ei au reclamat că a fost răpită de Ali Azhar, în vârstă de 44 de ani. Autoritățile, însă, nu au acționat mai devreme, pentru că aveau o declarație a fetei prin care aceasta susținea că are 18 ani și că se căsătorise din propria sa voință, relatează BBC News.
Dar presiunea făcută de organizații și opinia publică a determinat autoritățile să acționeze.
Liderii Bisericii Catolice din Pakistan și grupurile pentru apărarea drepturilor omului au cerut revizuirea unei hotărâri judecătorești care aproba căsătoria, argumentând că fata a fost forțată să scrie declarația prin care spunea că are 18 ani și că s-a căsătorit pentru că așa a dorit. În plus, oamenii au ieșit în stradă în capitala Pakistanului, Karachi, și au protestat.
Luni, Înalta Curte Sindh le-a ordonat polițiștilor să o găsească pe adolescentă. Fata a fost luată din locuința soțului și acum se află sub protecția autorităților, până la un proces care va avea loc pe data de 5 noiembrie. Presupusul răpitor a fost arestat în cursul nopții și urmează să fie prezentat unei instanțe
Familia fetei a declarat-o pentru prima dată dispărută pe data de 13 octombrie. Două zile mai târziu, tatăl ei a fost informat că Ali Azhar a prezentat autorităților un certificat de căsătorie și declarații prin care fata afirma că are 18 ani și că s-a convertit la islam. Familia a susținut că actele erau false, dar când cazul a ajuns în instanță, pe data de 27 octombrie, Curtea Superioară Sindh i-a dat dreptate presupusului răpitor.
Decizia a fost contestată de grupurile religioase și de apărare a drepturile omului. „Este responsabilitatea statului să-și protejeze cetățenii, în special fetele minore", a declarat atunci Joseph Arshad, un arhiepiscop local, pentru presă.
Părintele Saleh Diego, vicar al Arhiepiscopiei Karachi, a abordat și problema convertirilor forțate, spunând că „o tânără de 13 ani nu poate decide asupra religiei ei”.
La sfârșitul lunii octombrie, avocatul familiei, Jibran Nasir, a declarat că părinții fetei au depus o reclamație în numele ei. Înalta Curte Sindh a respins inițial această cerere, dar, pe fondul protestelor, ulterior a anulat decizia. Fata se află deocamdată în custodia autorităților și sub protecția instanței, însă avocatul speră că aceasta se va întoarce în familie.
„Cel mai sigur loc pentru un copil este cu părinții ei”, a spus avocatul într-o postare pe Twitter. „Sperăm că instanța o va restitui părinților la scurt timp după următoarea audiere”.
Potrivit unui raport recent al ONU, căsătoriile în care cel puțin unul din parteneri este minor sau copil sunt obișnuite în toată Asia de Sud. În Pakistan, aproape 25% dintre femeile care au acum 20 de ani s-au căsătorit înainte de a împlini 18 ani.
Editor : D.C.