În mod ironic, numele lui înseamnă „portul bogat”, dar Porto Rico cochetează cu falimentul, după ce datoria publică a acestei regiuni a ajuns la nu mai puțin de 73 miliarde de dolari. Este cel mai mare caz de insolvență, la nivel de regiune, din istoria Statelor Unite ale Americii.
Insula americană, cam de dimensiunea a două județe din România, cu o populație de vreo 3,5 milioane, caută acum protecție în spatele legilor, pentru a nu fi devorată de creditori. Mare parte dintre aceștia au investit în bonduri, pe care însă Porto Rico nu le mai poate achita la datele scandente. Spre exemplu, a planificat să achite doar un sfert din datoria scadentă în următorii zece ani.
În acest sens, un comitet federal a fost mandatat să creeze un plan de urgență prin care Porto Rico să ajungă sub protecția legilor falimentului. Situația este însă complicată, iar proceduri similare au mai fost încercate în trecut. Spre deosebire de insolvența unei companii sau municipalități, legea nu este la fel de simplu de aplicat atunci când în această situațuie ajunge un stat.
Cazul este similar cu cel al Greciei, care a avut nevoie de acorduri internaționale pentru a reveni pe traseul către solvabilitate.
În plus, atârnă greu și faptul că Porto Rico nu este stat american încorporat. Este mai de grabă un stat aflat în derivă, în Marea Caraibilor, la vreo 2.500 kilometri de Washington.
De asemenea, Porto Rico a pierdut peste 300.000 de locuitori în ultimii șapte ani, în special din cauza emigrației. Șomajul este de două cifre, iar astfel s-a majorat șI deficitul din sistemul de pensii.
În acest context, având în vedere nivelul scăzut de dezvoltare al acestei insule, lipsa investițiilor, dar și datoria imensă, această insolvență este mult mai greu de redresat decât cea pe care a traversat-o regiunea Detroit, motorul industriei auto americane, relatează „Business Club”.
Citiți și: Mica Grecie din curtea americanilor