Roszke, mica localitate de la frontiera sârbo-ungară, este locul unde există o tabără pentru refugiaţi cu 600 de locuri. Prea puţine pentru miile de oameni care continuă să vină în fiecare zi. Aşa că, autorităţile maghiare vor construi un alt centru, cu 1.500 de locuri.
Cei mai mulţi dintre migranţii care au trecut ieri graniţa dintre Serbia şi Ungaria pe jos sunt familii cu copii mici. Poliţiştii ungari şi organizaţiile umanitarea le-au împărţit apă şi pachete cu mâncare.
Tensiunile sunt mari. Oamenii nu înţeleg de ce trebuie să stea în tabară şi nu sunt lăsaţi să-şi continue imediat drumul spre vestul continentului.
După ce pleacă din tabăra de la Roszke, imigranţii se îndreaptă spre Budapesta, dar nu vor să rămână în Ungaria. Ţinta următoare este Viena. Nu se sperie de drumul lung, pe care îl fac pe jos, atunci când autorităţile nu îi ajută.
După coşmarul drumului prin Ungaria, refugiaţii au fost bine primiţi în Austria.
În localitatea Nickelsdorf de la frontiera ungaro-austriacă, voluntarii au pregătit mâncare, haine şi încălţăminte. De asemenea, autobuze şi trenuri sunt gata să-i ducă pe refugiaţi mai departe către Viena.
Şi în Germania, ţara mult-visată, oamenii au fost întâmpinaţi cu căldură.
Emilia Muller, ministru al landului Bavaria: „Este un efort concentrat, ne descurcăm cu situaţia, trebuie să muncim toţi împreună. Este o chestiune pentru toată Germania, este o responsabilitate pentru toată Germania”.
Oficialii de la Berlin se aşteaptă ca anul acesta să primească 800.000de cereri pentru azil, de patru ori mai multe decât anul trecut. Autorităţile germane spun că pentru fiecare migrant se vor cheltui între 12.000 şi 13.000 de euro pentru cazare, hrană şi asistenţă medicală. În plus, oamenii vor primi şi 143 de euro lunar, bani de buzunar.