EXCLUSIV. Turcia a pus cinci firme de avocatură pe urmele clericului Fetullah Gulen
În schimbul unor onorarii care ajung şi la 50.000 de dolari pe lună, avocaţii caută date despre organizaţia lui Gulen, despre afacerile pe care imamul le are în Statele Unite şi despre o posibilă extrădare către Turcia.
Fettulah Gulen, dat în judecată de un avocat angajat de Turcia
Un prim contract a fost încheiat anul trecut, pe 24 august, între statul turc, reprezentat prin ambasada Republicii Turcia în Washington DC şi firma de avocatură internaţională canadiană Amsterdam & Partners LLP. Potrivit documentelor consultate de Digi 24, statul turc a angajat firma de avocatură pentru „consultanţă juridică şi reprezentare în legătură cu extrădarea persoanelor din Statele Unite ale Americii către Turcia, în conformitate cu cerinţele din tratat şi pentru protejarea intereselor Turciei în ce priveşte dreptul internaţional, dreptul penal internaţional şi legislaţiei interne a SUA".
Contractul dintre statul turc şi compania de avocatură Amsterdam & Partners LLP este de maximum un an, iar în schimbul acestor servicii, avocaţii primesc de la autorităţile turce 50.000 de dolari pe lună.
Compania de avocatură internaţională Amsterdam & Partners LLP, angajată de autorităţile de la Ankara, îl are ca partener principal pe avocatul Robert Amsterdam şi i-a avut de-a lungul timpului clienţi pe fostul premier al Thailandei, pe fostul preşedinte al Zambiei şi bancheri arestaţi în Venezuela. În 2003, Robert Amsterdam a fost angajat chiar de compania Yukos, ca să-l reprezinte în instanţă pe fostul oligarh rus, Mihail Hodorkovski.
La sfârşitul lunii decembrie, avocatul Robert Amsterdam i-a intentat un proces civil în premieră inamicului politic declarat al preşedintelui Erdogan, clericul Fetullah Gulen, la tribunalul districtual din Pennsylvania.
„Domnule secretar (n.r. secretarul de stat al SUA, Jeh Johnson), mă adresez dumneavoastră într-o problemă care generează mare îngrijorare nu numai clientului meu, Republica Turcia, dar şi Statelor Unite ale Americii. Organizaţia Gulen a fost declarată în Turcia organizaţie teroristă, pe baza încercării sale de a înlătura guvernul legitim al Turciei în 2013”, a argumentat avocatul Robert Amsterdam la data de 8 ianuarie 2016.
Alte patru case de avocatură angajate de Amsterdam & Partners LLP în numele Ankarei
Anul acesta pe 20 ianuarie, firma de avocatură a lui Robert Amsterdam, în numele statului turc, a angajat o a doua casă de avocatură ca să-i „furnizeze servicii de consultanţă în legătură cu investigaţia cu privire la Fetullah Gulen şi organizaţia sa în Statele Unite". Cea de-a doua casă de avocatură, Mercury Public Affairs LLC, este americană şi primeşte 20.000 de dolari pe lună pentru aceste servicii. Contractul este parafat de Morris L. Reid, partener al firmei şi fost director al biroului vicepreşedintelui SUA, Al Gore, la Convenţia Democrată din 1996.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Tot pe 20 ianuarie, firma de avocatură a lui Robert Amsterdam, tot în numele Republicii Turcia, a încheiat un nou contract cu o a treia casă de avocatură americană: Kindel Gagan. Scopul este acelaşi: „servicii de consultanţă în legătură cu reprezentarea firmei în numele Guvernului Turciei, cu privire la ancheta ce vizează Mişcarea Fetullah Gulen". A treia firmă de avocatură care primeşte un onorariu de 20.000 de dolari pentru doar o lună şi jumătate este specializată în servicii în sectorul educaţiei.
„Acest grup care este cunoscut în Turcia pentru fabricarea de probe şi pentru falsificarea rezultatelor investigaţiilor şi subminarea structurilor serviciilor civile ale acestei ţări şi-a exportat tacticile în Statele Unite ale Americii. Este acum unul dintre cei mai mari operatori de şcoli care primesc finanţare guvernamentală din această ţară, a abuzat în mod flagrant de programul pentru vize H1-B, a violat în mod frecvent legislaţia muncii pentru a discrimina în favoarea profesorilor turci care apoi au fost forţaţi să întoarcă la imam în Pennsylvania. Organizaţia s-a angajat într-o masivă şi susţinută încercare de a influenţa politica SUA”, susține avocatul Robert Amsterdam.
În mai puţin de două luni, pe 1 Martie, acelaşi avocat Robert Amsterdam, în numele aceleiaşi autorităţi statale de la Ankara, parafează un al patrulea contract - cu a patra firmă de avocatură americană: Mediafix Associates.
Un avocat al Mediafax Associates a fost angajat „furnizeze servicii de consultanţă în legătură cu reprezentarea firmei în numele Guvernului Turciei, cu privire la ancheta ce-l vizează pe Fetullah Gulen şi organizaţia sa în Statele Unite". A patra firmă de avocatură este tot din SUA şi primeşte, în schimbul serviciilor, 9.000 de dolari pe lună.
Peste încă o lună, pe 1 Aprilie, Robert Amsterdam a mai încheiat un contract. Al cincilea, tot în numele Republicii Turcia, tot cu o casă de avocatură din SUA: Arnold Public Affairs. Scopul : „furnizarea de servicii de consultanţă în legătură cu reprezentarea firmei în numele Guvernului Turciei, cu privire la investigaţia reţelei de şcoli şi afaceri condusă de Fetullah Gulen". A cincea firmă de avocatură, condusă de un fost politician republican, încasează şi ea 20.000 de dolari pe lună.
„Ar trebui să nu fie găzduire pentru această fraudă, pentru acest comportament, pentru această folosire proprie a fondurilor publice pentru tineri ca să se crească ceea ce nu este decât un cult islamic. Se modelează pe şablonul Fraţii Musulmani, printre altele. Folosesc banii contribuabililor de aici să dezvolte o afacere de afiliere, folosesc furnizori afiliaţi, toţi aparţinând acestui cult. Şi acum, domnule, încearcă să infiltreze bazele militare ale Statelor Unite”, a spus avocatul Robert Amsterdam referitor la Fetullah Gulen.
Rețeaua Gulen, investigată de FBI
Acum trei ani, agenţii FBI au investigat mai multe şcoli din reţeaua Gulen de pe teritoriul Statelor Unite, iar anul trecut, la sfârşitul lui decembrie, avocatul Robert Amsterdam, angajat tot de autorităţile de la Ankara, dar prin intermediul a trei cetăţeni turci, i-a intentat un proces civil în premieră inamicului politic declarat al preşedintelui Erdogan, clericul Fetullah Gulen, la tribunalul districtual din Pennsylvania.
În cele 66 de capete de acuzare, clericul Gulen a fost acuzat de încălcarea drepturilor omului, de legături cu organizaţia teroristă al Qaeda, de complot împotriva guvernului turc, de plantarea ilegală de probe, de fabricarea mandatelor de percheziţie, de încarcerare şi interceptări ilegale.
Avocatul statului turc, Robert Amsterdam, a susţinut atunci că Fetullah Gulen are peste 10 milioane de adepţi în întreaga lume, o avere estimată la 25 de miliarde de dolari, controlează 120 de şcoli pe teritoriul Statelor Unite şi a cerut judecătorilor să-i ceară clericului despăgubiri materiale.
Cu două săptămâni înaintea loviturii de stat eşuate din Turcia, judecătorii americani au respins acţiunea împotriva clericului Gulen, motivând că instanţa nu are competenţă şi nici jurisdicţie să se pronunţe potrivit codului de procedură civilă.
„Această companie, această organizaţie, declarată de aliaţii noştri ca fiind o organizaţie teroristă, este în interiorul teritoriului statului. Şi operează ca să obţină putere politică aici.Trebuie să fie opriţi!”, a argumentat Amsterdam în fața instanței.
În ultimii 55 de ani, statul turc, dar şi alte partide politice de la Ankara au avut 187 de contracte cu firme americane de consultanţă, de lobby, de strategie şi de avocatură. Dintre acestea, 32 sunt în prezent în vigoare, iar de-a lungul anilor guvernul turc a angajat în mod tradiţional, în contracte anuale ce au ajuns şi la 1,7 milioane de dolari, serviciile firmei americane Gephardt Group, condusă de un fost politician şi strateg democrat: Dick Gephardt, printre altele, fost candidat democrat la Preşedinţia SUA.
Dick Gephardt a devenit ulterior director al companiilor de top americane Ford Motor, United States Steel, consultant al Goldman Sachs, FTI Consulting şi lobbyist pentru companiile Boeing, Chevron şi Spirit AeroSystems, dar şi pentru autorităţile de la Ankara.
Pe teritoriul Statelor Unite, activităţile de lobby trebuie obligatoriu declarate, potrivit Legii privind Înregistrarea Agenţilor Străini din 1938.
Cine este Fethullah Gulen, opozantul lui Erdogan
Fethullah Gulen a scris peste 40 de cărţi şi conduce o reţea mondială de şcoli, organizaţii nonguvernamentale şi întreprinderi, sub denumirea Hizmet. Are milioane de adepţi în toată lumea şi 10% din populaţia turcă îl susţine. Numele lui e Fethullah Gulen, are 75 de ani şi de 17 ani trăieşte în exil. În 1999, plecat din Turcia pentru a urma un tratament medical în Statele Unite şi s-a stabilit în statul Pennsylvania. E vorba de un exil autoimpus, generat de nemulţumirile privind politicile promovate de conducerea ţării din perioada respectivă.
Fethullah Gulen a fost unul dintre aliaţii de nădejde ai lui Recep Erdogan, pe care l-a ajutat să îşi consolideze puterea. Plecarea în Statele Unite a dus la deteriorarea relaţiilor dintre cei doi, iar în 2013, imamul a fost declarat "inamicul public numărul 1" al regimului Erdogan. Totul după un scandal de corupţie, izbucnit în 2013 în care au fost implicaţi mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui Turciei. Atunci, acesta l-a acuzat pe Fethullah Gulen că "a înfiinţat un stat paralel, menit să-l răstoarne de la putere". Respectiva organizaţie e bănuită acum că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat.
Citiți și:
Un nepot al clericului Fethullah Gülen a fost arestat în Turcia
Cele opt state care au invocat de-a lungul anilor dreptul de a suspenda Convenţia Europeană a Drepturilor Omului
Recep Erdogan nu exclude executarea puciştilor
De ce a eșuat lovitura de stat din Turcia și care vor fi urmările?
Potrivit opozantului Fethullah Gulen, Turcia nu mai este o democrație
Criză în Turcia. Cine este clericul Fethullah Gulen, „inamicul nr. 1” al lui Erdogan
- Etichete:
- turcia
- video
- puci turcia
- lovitura de stat turcia
- gulen
- miscarea gulen
- fetullah gulen
- miscarea hizmet
- cine este fetullah gulen
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News