Euro a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimul an faţă de dolar, iar randamentele obligaţiunilor au crescut, în perspectiva unor dobânzi mai mari, în timp ce vânzările de acţiuni ale companiilor tehnologice s-au extins pe piaţa asiatică, transmite News.ro.
Aprecierea euro a venit în urma unor declaraţii de marţi ale preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care a sugerat că există spaţiu pentru restrângerea măsurilor monetare de stimulare economică.
Euro a urcat cu 0,3%, la 1,1373 dolari pe unitate, la bursa din Tokyo, după un avans de 1,4% sonsemnat marţi.
Indicele dolarului a scăzut cu sub 0,1%, după ce a coborât cu 0,6% în şedinţa precedentă.
În Europa, indicele Stoxx 600 a deschis miercuri în scădere cu 0,6%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,2%. Indicele german DAX 30 este în declin cu 0,7%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,5%.
În SUA, randamentele titlurilor de Trezorerie au crescut cel mai mult după luna ianuarie, preşedintele Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, semnalând că economia americană poate rezista unor dobânzi mai mari şi că evaluările activelor sunt mari.
Acţiunile Samsung Electronics, Taiwan Semiconductor Manufacturing şi Tencent Holdings au condus scăderile titlurilor companiilor de tehnologie incluse în indicele MSCI Asia Pacific.
Contractele futures pentru indicele american S&P 500 sunt în scădere cu 0,1%, după ce indicele a coborât marţi cu 0,8%.
În Japonia, indicele Topix a scăzut cu 0,3%, creşterea cotaţiilor acţiunilor bancare fiind umbrită de declinul titlurilor companiilor tehnologice.
Indicele sud-coreean Kospi a coborât cu 0,4%, tras în jos de acţiunile Samsung, care au pierdut 1,2%.
Indicele Taiex a scăzut cu 1,2%, cu o scădere a acţiunilor Taiwan Semiconductor de 1,4%.
Indicele Hang Seng s-a retras cu 0,5%, iar titlurile Tencent Holdings cu 1,5%.
Pe piaţa mărfurilor, cotaţia petrolului american WTI a coborât cu 0,5%, la 44,04 dolari pe baril, după ce în ultimele patru şedinţe a urcat cu 4%.