Este proprietatea intelectuală o piedică pentru imunizarea în masă împotriva COVID? Ce au decis țările lumii

Data actualizării: Data publicării:
Fotografie ilustrativă cu un medic care ține în mâna acoperită de mânușă sanitară o doză de vaccin anti-coronavirus. Pe fundal sunt vizibile o seringă și un stetoscop.
Vaccin anti-COVID-19. Foto: GettyImages

Organizaţia Mondială a Comerţului nu a reuşit joi să ajungă la un acord cu privire la o scutire a vaccinurilor anti-Covid de drepturile de proprietate intelectuală- o propunere criticată de companiile farmaceutice - în ideeea de a le face mai accesibile.

Propunerea de scutere de drepturi intelectuale a fost formulată de India şi Africa de Sud, fiind susţinută de alte aproximativ o sută de ţări, potrivit ONG-ului Medici Fără Frontiere, și vizează o facilitare mai largă a cunoştinţelor şi o înmulţire rapidă a facilităţilor de producţie pentru medicamente, precum vaccinurile, utilizate în timpul pandemiei.

Însă statele membre ale OMC, care iau deciziile pe bază de consens, nu au reuşit joi să ajungă la un acord, a declarat pentru AFP o sursă din interiorul organizaţiei, la finalul unei reuniuni a Consiliului, transmite Agerpres.

„Cu toate acestea, statele membre au convenit să menţină acest punct pe ordinea de zi a următoarelor reuniuni ale Consiliului ADPIC pentru a permite o analiză mai aprofundată a cererii de derogare”, a explicat sursa citată.

Acordarea unei astfel de derogări ar permite „creşterea producţiei în numeroase ţări în curs de dezvoltare care au capacităţile necesare”, a explicat Leena Menghaney, de la Medici Fără Frontiere, citând Thailanda, Brazilia, Bangladesh şi America Latină.

Ideea este ca derogarea să fie menţinută până când se ajunge la o vaccinare răspândită la scară mondială şi majoritatea populaţiei mondiale este imunizată. În timp ce această propunere este susţinută de numeroase ţări în curs de dezvoltare, ea este respinsă de ţările unde îşi au sediul marile grupuri farmaceutice.

„Proprietatea intelectuală încurajează un model comercial de inovaţie puternică. Nu am fi putut avansa atât de rapid în dezvoltarea de tratamente sau de vaccinuri fără sistemul de proprietate intelectuală”, a declarat Thomas Cueni, directorul interimar al IFMPA, grupul de lobby al grupurilor farmaceutice, cu prilejul unui eveniment care a avut loc săptămâna aceasta.

În timpul discuţiilor informale care au avut loc în ultimele săptămâni la sediul OMC de la Geneva cu privire la acest subiect, Japonia, SUA şi Uniunea Europeană şi-au exprimat opoziţia faţă de ideea derogării, menţionând în special eforturile financiare făcute de grupurile farmaceutice.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...