S-au împlinit 25 de ani de la imensa revoltă populară din Piaţa Tien an Men din capitala Chinei. Autorităţile de la Beijing au luat măsuri ample de securitate pentru a împiedica orice manifestare dedicată acestui moment. Presa nu a putut filma locul în care armata chineză a ucis, conform statisticilor oficiale, peste 240 de oameni în protestele de acum 25 de ani. Agenţiile internaţionale de presă spun că, de fapt, numărul victimelor masacrului a trecut de 4000.
La Beijing, manifestările de comemorare ale victimelor din Tien an Men au fost interzise, iar poliţiştii au blocat accesul în piaţă şi nu i-au lăsat pe jurnalişti să se apropie. În schimb, la Hong Kong a avut loc o demonstraţie impresionantă în memoria celor ucişi acum 25 de ani. Zeci de mii de oameni au ţinut un priveghi şi au aprins lumânări.
„Anul acesta am asistat la o intensificare a acţiunilor împotriva tuturor categoriilor de oameni şi a societăţii civile, asupra avocaţilor pentru drepturilor omului, angajaţi ai ONG-urilor, chiar şi călugări budişti sau artişti”, a apreciat unul dintre participanţii la manifestaţie.
Supravieţuitorii masacrului din 4 iunie 1989 au rememorat coşmarul trăit în Piaţa Tien an Men din Beijing. „Am fost acolo alături de cei 5000 de studenţi ai mei şi cu toţii am fost şocaţi de veştile îngrozitoare potrivit cărora masacrul chiar a avut loc. Şi apoi am văzut vărsarea de sânge şi tot veneau informaţii. Cu toţii eram în stare de şoc şi descurajaţi”, spune unul dintre ei.
„Mulţi dintre ei se pregăteau să moară. De aceea erau atât de liniştiţi. La vremea respectivă, mulţi îşi scriau testamentul sau scrisorile către părinţi, ei erau pregătiţi să nu se mai întoarcă”, mărturiseşte altul.
Disidenţii chinezi aflaţi în exil în Taiwan au comemorat la rândul lor împlinirea a 25 de ani de la masacrul din Piaţa Tien an Men. Ei spun că spiritul omului care a blocat o coloană de tancuri, singur, nu va muri niciodată.
Şi la Londra, 25 de supravieţuitori ai masacrului au depus flori în faţa Ambasadei Chinei.