Semne pozitive vin şi de la Washington. Oficialii americani nu au luat încă decizia de a suspenda ajutoarele pe care le dă Statului arab şi au condamnat atacarea bisericilor şi a altor clădiri creştine de către islamişti.
Ministrul de externe egiptean a spus că ţara sa trece printr-o situaţie de criză şi că există un complot menit să sperie cetăţenii şi să destabilizeze ţara, dar că pentru Egipt nu există decât varianta unui regim democratic deschis, bazat pe supremaţia legii.
„Oricine vrea să-şi impună viziunea prin violenţă şi forţă nu îşi va găsi loc în viitorul Egiptului”, a declarat Nabil Fahmi, ministrul de Externe egiptean.
Presa egipteană susţine că liderul Frăţiei Musulmane, Mohammed Badie, a fost arestat în apartamentul din Cairo unde se ascundea. Iar fostul preşedinte Hosni Mubarak, răsturnat de la putere în urma revoluţiei din 2011 şi condamnat în 2012 la închisoare pe viaţă, ar urma să fie eliberat pe cauţiune.
Statele Unite analizează în continuare anularea parţială sau totală a ajutoarelor economice şi militare către Egipt, dar o decizie finală va lua în calcul şi ultimele evoluţii ale situaţiei din teren. Oficialii americani şi-au reluat apelul de încetare a violenţelor.
„Deplângem în cei mai duri termeni atacurile demne de dispreţ asupra a peste 40 de biserici creştine copte şi alte instituţii creştine inclusiv şcoli, servicii sociale şi afaceri făcute de extremişti”, a declarat en Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Aproape 900 de oameni, inclusiv 100 de soldaţi şi poliţişti, şi-au pierdut viaţa în Egipt în ultimele zile, în ciocniri dintre forţele de ordine şi islamişti. Autorităţile de la Cairo au anunţat că iau în calcul desfiinţarea Frăţiei Musulmane, organizaţia din care provine fostul preşedinte Mohammed Morsi, înlăturat de la putere luna trecută.