E jumătate avion, jumătate elicopter. Cum arată Racer, modelul de la Airbus care va zbura cu 400 km/oră

Data actualizării: Data publicării:
racer de la airbus

Airbus Helicopters a prezentat miercuri un aparat de zbor experimental, jumătate avion, jumătate elicopter, într-un moment în care competiţia se încinge pentru a defini aeronava viitorului, scrie Reuters.

Racer, de 200 de milioane de euro (217 milioane de dolari) este un model demonstrativ unic care combină rotoarele tradiţionale de elicopter cu două elice orientate spre înainte, în încercarea de a combina stabilitatea şi viteza, scurtând timpii de răspuns pentru misiuni critice precum căutarea şi salvarea.

”Există misiuni în care accesul cât mai rapid posibil în zonă este vital. Vorbim adesea despre ”ora de aur”, a declarat pentru Reuters CEO-ul Airbus Helicopters, Bruno Even, referindu-se la fereastra considerată cea mai critică pentru acordarea asistenţei medicale.

Asemenea modele ar putea fi oferite şi pentru dezvoltări militare, deoarece NATO efectuează un studiu major asupra aeronavelor de generaţie următoare, deşi multe depind de modul în care planificatorii săi definesc nevoile viitoare.

Racer a zburat pentru prima dată în aprilie, în prezența a 150 de directori ai industriei, politicieni şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, adunaţi la baza Airbus Helicopters din Marignane, sudul Franţei. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Airbus, cel mai mare furnizor civil din lume, experimentează de ani de zile noi modele de elicoptere alături de rivali precum Sikorsky, deţinută de Lockheed, care a doborât recordul de viteză de atunci cu elicopterul său demonstrativ X2, cu peste un deceniu în urmă.

Racer este un succesor cu totul nou al demonstratorului X3 bazat pe Dauphin, pe care Airbus l-a prexentat la o bază aeriană din apropiere, în secret, în 2010, care a continuat să revendice un record neoficial, ridicând viteza lui Sikorsky X2.

Ambele modele urmăresc să depăşească obstacolele din calea zborului cu elicopterul de mare viteză, combinând avantajele aeronavelor cu aripă fixă cu cele ale unui elicopter standard.

Dar nu există un consens cu privire la cum va arăta elicopterul viitorului. Debutul public al Racer a venit la câteva luni după ce grupul italian Leonardo şi producătorul american Bell au convenit să coopereze la următoarea generaţie de tehnologie cu rotor înclinat, care înlocuieşte cu totul palele de deasupra capului, marca înregistrată a elicopterului.

Leonardo conduce, de asemenea, un proiect separat de dezvoltare a următoarei generaţii de rotoare basculante pentru uz civil.

AW609 este singurul design civil existent, dar încă nu a fost certificat.

Susţinătorii rotorului înclinat, care se bazează pe rotoare montate lateral cu 90 de grade pentru a merge în sus şi apoi înainte, susţin că permite viteză şi rază mai mare, potrivite misiunilor militare. Criticii spun că mecanismul de înclinare atinge viteze mai mari doar în detrimentul complexităţii şi costurilor de întreţinere mai mari.

Airbus a spus că Racer va zbura cu 220 de noduri (400 km/oră) în comparaţie cu vitezele tradiţionale ale elicopterului, mai apropiate de 140 de noduri.

Bell spune că designul său cu rotor înclinat V-280 Valor, ales recent de Pentagon, va atinge o viteză de croazieră de 280 de noduri.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Lenny Kravitz, dezvăluiri despre viața sentimentală: „Nu am mai avut o relație serioasă de nouă ani!”
Film Now
Keith Urban a dezamăgit-o profund pe Nicole Kidman cu o postare recentă pe rețelele sociale. Dependența lui...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...