„Egiptul e cel mai bine pregătit pentru a primi o democrație, cu condiția să fie lăsat să o facă și să fie ajutat. S-a ajuns la situația de acum din cauza guvernării islamiste politice care a apreciat eronat că Egiptul e o țară cu minte de musulmani, ignorând că mulți sunt conectați la realitățile lumii contemporane. Sentimentul că Piața Tahrir a fost înșelată a contribuit la eșuarea idealului. De trei ani societatea egipteană a devenit una mai radicalizată, mai decisă să își obțină drepturile pe orice cale. De aceea putem spune că acum societatea egipteană e puternic scindată în două tabere”, a subliniat el.
„În zonele rurale oamenii nu știu ce vor, se lasă duși de acest tsunami, se orientează în funcție de nevoile fiecăruia. Lupta principală se dă în metropole, unde există un procent major al generației tinere, care e școlită, conectată la realități. Masa rurală și nu numai, și clasa medie mai puțin educată, oferă o masă maleabilă de manevră pentru forțele politice”, consideră Dumitru Chican.
„Acum toate relele se pun în spatele lui Morsi, dar nimeni nu spune dacă opoziția a făcut ceva. Ea nu a oferit o perspectivă de dezvoltare și un program coerent”, a spus el.
Dumitru Chican a discutat și despre rolul și interesele armatei: „Armata nu vrea să instaureze o dictatură de tipul celei din anii 90 din Algeria. Cred că nici nu poate să se gândească la așa ceva, pentru că, spre deosebire de alte țări arabe, instituția militară e mult mai conectată la Occident. Egiptul primește patru miliarde de dolari anual, dintre care unul pentru armată. Va dori să aducă liniștea și să controleze o perioadă evoluțiile ce vor urma, ca o mână forte din umbră”
„Tot ce se întâmplă va avea consecințe directe asupra evoluțiilor regionale. S-ar putea ca evenimentele să fie un exemplu pentru alte regimuri din zonă, gen Tunisia, Libia, Yemen. Cred însă că s-ar putea îndrepta mult relațiile dintre Egipt și monarhiile arabe din Golf, deteriorate de o greșeală făcute de Morsi, care a uitat de lumea arabă și s-a aruncat spre Teheranul șiit”, explică Dumitru Chican.
„Important e ca Egiptul să nu devină un focar de violență extremă care să se propage. Dacă situația se deteriorează, armata poate repune Frații Musulmani în afara legii, dar asta nu va fi soluția, pentru că Frații sunt de 85 de ani în afara legii, s-au obișnuit. Ei nu vor renunța ușor la putere”, adaugă el.
În privința lui Mohamed ElBaradei, el consideră că „negocierile privind funcția lui ElBaradei nu s-au încheiat”. „El are de făcut față contradicțiilor din frontul salvării naționale pe care îl conduce. Cred că are bunul simț de a obține consensul tuturor aliaților și a stabili o platformă ce poate fi îndeplinită. Altfel, nu îl văd să accepte funcția”.