Doi militari chilieni în rezervă, judecaţi pentru asasinarea unei femei de origine română

Data publicării:
benaroyo_pencu

Doi militari chilieni în rezervă au fost trimişi în judecată pentru uciderea unei cetăţene uruguayene de origine română la sfârşitul anului 1973 în oraşul Arica, din nordul Chile, au informat miercuri surse judiciare citate de agenţia EFE, relatează Agerpres.

Victima, Mónica Benaroyo Pencu, a fost reţinută şi ulterior dată dispărută de familia sa în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990), însă în iulie 2008 cadavrul ei decapitat a fost descoperit într-o tabără de antrenament a armatei la periferia oraşului Arica.

Uscăciunea deşertului a conservat foarte bine rămăşiţele ei pământeşti şi, graţie unui proces de hidratare a cadavrului, medicii legişti au recuperat amprentele cu ajutorul cărora femeia a putut fi identificată.

Pentru asasinarea ei au fost trimişi în judecată în calitate de făptuitori doi militari: Juan Iván Vidal Oguetta şi Luis Guillermo Carrera Bravo. Ancheta a stabilit că Mónica Benaroyo Pencu a fost arestată la 14 septembrie 1973, la trei zile după lovitura de stat militară condusă de Augusto Pinochet, dar a fost eliberată la 25 septembrie. Totuşi, femeia nu s-a mai întors niciodată acasă şi, potrivit mărturiilor unor deţinuţi, a fost torturată în sediul regimentului Rancagua din Arica, unde îşi desfăşurau activitatea Vidal Oguetta şi Carrera Bravo.

Ambii militari se află în prezent după gratii, unde ispăşesc pedepse cu închisoarea pentru alte cazuri de încălcări ale drepturilor omului, printre care asasinarea mai multor deţinuţi care au refuzat să participe la represiunile împotriva civililor care s-au produs după lovitura de stat a lui Pinochet.

Înainte de a fi reţinută, Benaroyo Pencu lucra pentru municipalitatea din Arica. Era absolventă de filosofie şi vorbea la perfecţie şapte limbi străine, între care franceza, româna şi persana, scrie EFE, care menţionează că femeia se născuse la Bucureşti, în 1925, şi era fiica ambasadorului Persiei în România, căsătorit cu o româncă.

Devenită cetăţeană uruguayană în 1954, Benaroyo Pencu a ajuns ulterior în Chile, unde lucra ca traducătoare pentru compania Italcable, cu sediul în Buenos Aires.

La descoperirea cadavrului femeii, în buzunarul hainei a fost găsit un pachet de ţigări vechi, marca Hilton, care se producea în Chile la sfârşitul anilor '60 ai secolului trecut, şi pe care era marcat preţul: 10 escudos, monedă care a circulat în Chile între anii 1960 şi 1974.

Potrivit datelor oficiale, în timpul dictaturii Pinochet, aproximativ 3.200 de oameni au fost ucişi de agenţi ai statului, dintre care 1.192 încă mai figurează drept deţinuţi dispăruţi, iar 40.000 de persoane au fost închise şi torturate din motive politice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri