Agenţia ONU pentru refugiaţi a lăudat Germania pentru modul în care gestionează criza imigranţilor şi a îndemnat şi celelalte ţări europene să urmeze exemplul.
Antonio Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi: „Suntem în faţa unei situaţii excepţionale şi avem nevoie de un răspuns excepţional. Ceea ce face Germania nu poate face singură, toate ţările trebuie să facă la fel. În funcţie de capacitatea pe care o are fiecare ţară. Dar avem nevoie de un mecanism adevărat de solidaritate ca să rezolvăm această problemă”.
Ideea împărţirii eforturilor a fost propusă şi de Uniunea Europeană, care a reluat planul de a redistribui azilanţii în întreg blocul comunitar.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: „Ştiţi că în mai, Comisia a propus un mecanism de relocare. De atunci, situaţia s-a înrăutăţit. Preşedintele Juncker va anunţa săptămâna viitoare o propunere extinsă pentru relocare în special pentru cele trei state cele mai afectate: Grecia, Italia, Ungaria”.
Dar Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia se opun introducerii unor cote obligatorii.
Robert Fico, premierul Slovaciei: „Orice tentativă de înfiinţare a unui mecanism obligatoriu nu va fi acceptată de ţările grupului de la Vişegrad”.
Ewa Kopacz, premierul Poloniei: „Statele membre UE trebuie să aibă posibilitatea să decidă individual asupra angajamentelor pe care şi le pot asuma în funcţie de posibilităţi”.
D. Cameron: Împărţirea refugiaţilor între ţările UE nu este o soluţie
Premierul britanic David Cameron susţine, la rândul său, că discuţiile despre numărul de refugiaţi pe care trebuie să îl preia fiecare stat al Uniunii Europene abat atenţia de la problema reală. Şi anume, motivele pentru care sute de mii de oameni îşi părăsesc ţările natale. David Cameron spune şi că Marea Britanie este gata să primească mai mulţi refugiaţi. O va face din considerente morale şi nu pentru că este convinsă că această împărţire ar fi o soluţie a crizei prin care trece Europa.
David Cameron: „Pentru a rezolva situaţia este nevoie de abordare cuprinzătoare, este nevoie de un guvern în Libia, este nevoie de o soluţie în Siria şi trebuie continuate discuţiile despre un fond destinat finanţării taberelor de refugiaţi sirieni”.
Nici guvernul spaniol nu crede că împărţirea refugiaţilor între ţările UE este o soluţie.
Mariano Rajoy, premierul Spaniei: „Toate acestea trebuie acompaniate de un plan de luptă împotriva mafiei şi a traficanţilor elaborat împreună de statele africane şi statele Uniunii Europene, elaborat cu ajutorul Comisiei. În al treilea rând, avem nevoie de un program pentru a-i repatria, similar cu înţelegerile pe care le avem deja cu anumite state”.
Propunerile făcute de statele Uniunii Europene pentru gestionarea crizei refugiaţi vor fi discutate la summitul ministrilor de Interne şi ai Justiţiei care va avea loc pe 14 septembrie.