Luptele dintre forţele kurde şi membrii grupării teroriste Statul Islamic sunt tot mai dure în nord-estul Irakului. Kurzii au reuşit însă să îi alunge pe adepţii Jihadului dintr-un oraş aflat la 60 de kilometri de capitala regiunii autonome.
„În acest război e vorba de onoarea poporului kurd. Nu mă tem deloc de ei, ci lor ar trebui să le fie frică de mine”, a spus un luptător kurd.
Între timp, televiziunile din întreaga lume continuă să ofere imagini cu zecile de mii de membri ai comunităţii religioase Yazidi, izolaţi pe un munte din nordul Irakului. Sunt în viaţă doar datorită ajutoarelor paraşutate de aviaţia americană şi britanică: peste 300 de baloturi cu hrană şi 60 de mii de litri de apă.
Unii dintre ei sunt salvaţi. Le mulţumesc militarilor cu lacrimi în ochi şi îi îmbrăţişează, bucuroşi că au scăpat din iadul de pe muntele Sinjar. Alţii, nu la fel de norocoşi, rămân la sol şi speră să nu moară de foame sau de sete sub soarele arzător.
„Puşcaşii deschid focul asupra ţintelor de la sol pentru a proteja elicopterul. Îi înspăimântă, însă, pe copiii care sunt deja traumatizaţi de săptămânile petrecute pe munte”, relatează Ivan Watson, corespondent CNN.
La zeci de kilometri distanţă, reporterii îşi riscă viaţa în faţa islamiştilor din gruparea Statul Islamic. Încearcă să stea de vorbă cu luptătorii consideraţi terorişti, ca să înţeleagă de ce asupresc minorităţile de altă credinţă decât a lor.
„Îşi întăresc poziţiile, am încercat să ajungem până la ei, dar m-au avertizat să nu mă apropii mai mult”, spune Hunar Ahmed, reporter.
Comunitatea internaţională încearcă să găsească o soluţie de ieşire din criză. Statele Unite au anunţat că le vor livra arme kurzilor, pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic. Idee pe care ţări europene, în frunte cu Germania, nu o consideră potrivită în acest moment.