Chiar astăzi se împlinesc 63 de ani de la moartea dictatorului sovietic, unul dintre cei mai sângeroşi tirani ai istoriei, cel care a semnat condamnarea la moarte a zeci de milioane de oameni, părintele lagărului sovietic pe care l-am trăit şi noi. Cuvântul cheie - teroare.
Nici astăzi, establishmentul, clasa conducătoare din Rusia nu debordează de transparenţă. Despre culoarele Kremlinului se spune că sunt mute. Ţarul, dictatorul şi astăzi preşedintele cer supunere deplină. Nu există alte centre de putere. Dacă apar, sunt stâlcite.
Cam asta ar fi în esenţă, filosofia politică a unei ţări uriaşe, cu 11 fusuri orare diferite. Stilul autoritar face imposibilă schimbarea puterii pe căi paşnice. Intră în scenă lovitura de palat. Scurtă paranteză, pentru o excepţie. În 2000 Vladimir Putin devine preşedinte prin preluarea puterii de la susţinătorul lui, Boris Elţîn. Pe atunci, Rusia era în convalescenţă, iar preşedintele Elţîn era înecat în votcă.
Ne întoarcem acum la regulă şi la felul în care apropiaţii i-au venit de hac lui Iosif Visarionovici Stalin. În ultimii ani de viaţă, dictatorul suferea de artero-scleroză.
Pe un fond de paranoia, ateroscleroza îl făcea pe Stalin extrem de irascibil. Când medicul personal Vladimir Vinogradov a îndrăznit să-i recomande dictatorului să o ia mai usor, Stalin l-a arestat. Fără doctor şi cu o stare de sănătate proastă, Iosif Visarionovici rămâne cu amicii lui de beţii. Vizionare plăcută!
Urmăriți filmul documentar al emisiunii „Digipedia” pe Digi24 HD și online numai pe http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24, sâmbătă, de la ora 21:00, iar duminică în reluare de la ora 2:00.