Au supravieţuit incursiunilor incaşilor şi colonizării spaniole, dar vor fi alungaţi din satele lor de încălzirea globală. Viaţa populaţiei Uru din Bolivia s-a schimbat dramatic, după ce lacul pe malul căruia trăieşte de mii de ani a secat.
Evarista Flores, indigenă Uru: Lacul Poopo avea peşti mari. Nu am crezut că o să sece, era atât de adânc încât oamenii se înecau în el.
Dezastrul ecologic din Bolivia a fost provocat de încălzirea climei. Temperatura medie anuală a crescut cu 9 grade în această regiune. Deşi a plouat, apa s-a evaporta mult mai repede din sol, din cauza căldurii. Rămaşi fără sursa existenţei, băştinaşii Uru aleg să îşi părăsească satele.
Rene Ayma Fuentes, indigen Uru: Acum mai sunt puţini locuitori. Unii migrează pentru supravieţuire şi uneori nu se întorc la casele lor, la cultura lor. Asta înseamnă că în viitor cultura noastră va dispărea.
Cei în putere şi-au părăsit satele, aflate la mai mult de 3.500 de metri altitudine. Au rămas în urmă copii, femei şi bătrâni, care încearcă să găsească o modalitate de a merge mai departe
Evarista Flores, indigenă Uru: Trebuie, orice ar fi, să învăţăm să facem multe lucruri: să grădinărim, să tricotăm, să fabricăm obiecte, trebuie să facem orice ca să supravieţuim.
Atunci când găsesc câte un luciu de apă în deşertul care a fost cândva lacul Poopo, indigenii Uru speră că totul va reveni la normal. Dar oamenii de ştiinţă avertizează: deşi vor fi momente când în albia lacului va fi apă, ecosistemul a fost ireversibil distrus.