Echipajele de căutare ale zborului Malaysia Airlines MH370, dispărut de pe radare în martie 2014, nu au reușit să găsească epava aeronavei, însă cartografierea în detaliu a fundului Oceanului Indian a dezvăluit o zonă necunoscută până acum. În plus, echipajele au descoperit și epava unui vas care ar fi disp relatează The Guardian.
Căutarea epavei avionului MH370 a fost încheiată în ianuarie 2017, după ce echipajele australiene au acoperit o suprafață uriașă a Oceanului Indian, de peste 120.000 de kilometri pătrați. Cartografierea Oceanului Indian a scos însă la iveală relieful atipic al oceanului, cu munți mai înalți ca Himalaya și crevase cu vulcani, care se întind pe câteva sute de kilometri lungime. Regiunea a fost cartografiată cu detalii fără precedent, afirmă Charitha Pattiaratchi, profesor de oceanografie la Universitatea de Vest a Australiei.
Pe lângă cartografierea reliefului, specialiștii au descoperit și numeroase bancuri de pești care, spun ei, vor atrage pescari din mai multe țări. Mai mult, bancurile de pești le-ar putea permite experților și să creeze un model al formării tsunamiurilor în regiune și să afle mai multe despre cum s-a rupt continentul antic Gondwana, în urmă cu 200 de milioane de ani.
În timpul căutărilor pentru epava avionului, echipajele au găsit și epavele a două vase dispărute în urmă cu 200 de ani, despre care nu se cunosc foarte multe informații, în afară de faptul că erau fabricate din oțel și lemn și au navigat la începutul secolului al 18-lea.
Dispariția avionului Malaysia Airlines MH370 rămâne unul dintre cele mai mari mistere aviatice ale tuturor timpurilor. Aeronava a dispărut de pe radare pe 8 martie 2014, în timpul unui zbor din Kuala Lumpur spre Beijing. La bord se aflau 239 de persoane, iar familiile acestora nu au primit nici acum un răspuns cu privire la ce s-ar fi putut întâmpla cu aeronava.