Descoperire istorică chiar în centrul orașului Koln. De 2.000 de ani se ascundea sub ochii tuturor

Data publicării:
Sit arheologic
Foto: Agerpres

Rămăşiţele unei vechi biblioteci publice din Germania, o clădire ridicată cu aproape două milenii în urmă care ar fi găzduit până la 20.000 de pergamente, au fost descoperite în mijlocul oraşului Köln, potrivit The Guardian.

Sit arheologic
Foto: Agerpres

Zidurile au fost pentru prima dată descoperite în 2017, în timpul unei excavări pe terenul unei biserici protestante din centrul oraşului. 

Arheologii ştiau că sunt de origine romană, Köln fiind unul dintre cele mai vechi oraşe ale Germaniei, fondat de romani în anul 50 d. Hr. sub numele de "Colonia Claudia Ara Aggrippinensium". Dar descoperirea unor nişe în pereţi, măsurând aproximativ 80 de centimetri pe 50 de centimetri, a fost, iniţial, înşelătoare. 

"Ne-a luat ceva timp să punem cap la cap paralelele - am văzut că nişele erau prea mici pentru a susţine statui în interior. Dar ceea ce sunt reprezintă un fel de dulapuri pentru depozitarea pergamentelor", a spus Dr. Dirk Schmitz de la Roman-Germanic Museum din Köln. "Sunt specifice bibliotecilor - se pot vedea astfel de suporturi în biblioteca din Efes"

Nu este clar câte astfel de pergamente ar fi găzduit biblioteca, dar era "destul de mare - aproape 20.000", a afirmat Schmitz. 

Clădirea ar fi fost puţin mai mică decât faimoasa bibliotecă din Efes, care a fost construită în anul 117 d.Hr. 

Edificiul ar fi fost folosit ca bibliotecă publică, afirmă specialistul. "Se află în mijlocul oraşului Köln, în piaţă, sau forum: locurile publice din centrul oraşului. Este construit din materiale foarte puternice, şi astfel de clădiri, pentru că erau aşa de mari, erau publice", a adăugat el. 

Zidurile vor fi conservate, cu trei nişe lăsate la vedere publicului în pivniţa din centrul comunităţii bisericeşti protestante, care este în prezent în construcţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri