Stockholmul este zilele acestea capitala oamenilor de ştiinţă. Toţi aşteaptă ceremonia de decernare a premiilor Nobel. Stefan Hell este unul din laureaţi. Cercetătorul născut în satul arădean Sântana, dar care trăieşte în Germania de 36 de ani , a venit în Suedia alături de soţie, cei trei copii, dar şi de cei mai apropiaţi colegi de la Institutul Max Planck.
Spune că viaţa i s-a schimbat mult de când a primit premiul, dar că încearcă să rămână cu picioarele pe pământ
„Face lucrurile mai uşoare într-o anumită măsură, pentru că există multă recunoaştere, desigur, care vine o dată cu acest premiu şi acest lucru te ajută chiar să fii un pic mai aventuros şi să accepţi provovcări mai mari şi acestea sunt lucruri pe care mi-l doresc, cel puţin pentru viitorul apropiat”, a declarat Stefan Hell.
Stefan Hell şi doi savanţi americani Eric Betzig şi William Moerner, au fost recompensaţi pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie". Adică a unui microscop foarte puternic, ce foloeşte raze laser ca sursă de lumină.
Decoperirea poate salva vieţi. Tumorile canceroase sunt îndepărtate acum prin folosirea microscoapelor cu fluorescenţă, ţesutul canceros poate fi identificat mult mai precis, şi astfel poate fi păstrat mai mult ţesut sănătos.
„Acum poţi să faci acest lucru cu tot felul de lasere, dar în zilele acelea lucrurile nu erau la fel de clare şi nu aveai la dispoziţie mijloacele necesare”, a adăugat Stefan Hell.
Laureaţii premiului Nobel vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de aproximativ 880.000 de euro.