De ce e controversată mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim

Data publicării:
trump

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului riscă să reaprindă vechiul şi violentul conflict din zonă. Sute de palestinieni au protestat, aseară, în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Militanţii palestinieni au scandat împotriva lui Donald Trump, au ars cauciucuri şi au avut unele ciocniri cu forţele de ordine israeliene. În semn de protest, administraţia palestiniană a oraşului Betleem a stins toate luminile de sărbători. Piaţa din faţa bisericii Naşterii Domnului, în care este bradul împodobit de Crăciun, a rămas în întuneric. Mâine, Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă pentru a discuta despre tensiunile provocate de decizia SUA.

Donald Trump riscă să alimenteze unul dintre cele mai aprige conflicte de pe glob. Decenii la rând, poziţia oficială a americanilor a fost că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală ar însemna că ţin partea Israelului şi nu ar putea fi un mediator neutru al negocierilor de pace.

Ierusalimul e capitala Israelului, iar acest lucru nu e nimic mai mult decât o recunoaştere a realităţii. Le cer tuturor părţilor implicate să menţină actualul statut al locurilor sfinte din Ierusalim, inclusiv la Muntele Templului”, a anunțat ieri Donald Trump, preşedintele Statelor Unite.

Decizia preşedintelui este un pas important către pace, fiindcă nu poate exista pace atât timp cât Ierusalimul nu este considerat capitală a Israelului”, a spus Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Anunţul i-a înfuriat, însă, la culme pe palestinieni şi pe locuitorii altor state musulmane. Au ieşit în stradă, au dat foc steagurilor american şi israelian şi au ameninţat cu represalii.

Aceste măsuri respinse de noi creează piedici în calea eforturilor pentru pace şi reflectă retragerea Statelor Unite din rolul său de mediator de pace”, a declarat Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene.

La rândul lor, statele occidentale au criticat decizia lui Trump şi şi-au sfătuit cetăţenii să evite călătoriile în regiune. Asta în timp ce ameninţări dure au venit din partea Turciei.

Statutul Ierusalimului ar trebuie determinat în urma unui acord negociat între israelieni şi palestinieni. Noi continuăm să susţinem soluţia celor două state”, a spus Theresa May, premierul Marii Britanii.

„Ierusalimul, domnule Trump, e o linie roşie pentru musulmani. Vom continua lupta, cu determinare, până la final. Şi am putea ajunge până la ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul”, a afirmat Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

Odată cu acest anunţ, Statele Unite încep relocarea ambasadei din Tel Aviv, la Ierusalim. Este un proces care va dura câţiva ani, fiindcă e nevoie de mult timp pentru a construi un sediu şi pentru a asigura măsurile de securitate necesare.

Ierusalimul este extrem de controversat din punct de vedere politic. Israelul spune că e capitala sa, cu tot cu partea de est, pe care a ocupat-o în 1967. Palestinienii, în schimb, susţin că Ierusalimul de Est e capitala lor. Prin urmare, există acum temerea că decizia administraţiei americane va alimenta instabilitatea într-unul dintre cele mai complicate conflicte din lume.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri