De ce amână Israelul lansarea primei sale sonde către Lună
Data actualizării: Data publicării:
Organizaţia israeliană care a conceput primul program de explorare a Lunii dezvoltat de această ţară a anunţat miercuri că lansarea sondei sale, prevăzută iniţial în decembrie, va fi amânată şi va avea loc în prima parte a anului viitor, informează AFP.
ONG-ul SpaceIL a anunţat că a fost informat în legătură cu "o nouă dată de lansare" de compania privată americană SpaceX, deţinută de Elon Musk - care va trebui să furnizeze rachetele ce vor permite transportarea sondei israeliene în spaţiu - fapt ce a determinat întârzierea lansării.
Întârzierea a fost cauzată de deciziile companiei SpaceX, au adăugat reprezentanţii israelieni într-un comunicat, precizând că testele concepute pentru această sondă lunară - în forma unei capsule şi cântărind aproximativ 585 kilograme - s-au derulat cu succes.
Plasarea sondei israeliene pe Lună era prevăzută iniţial pe 13 februarie 2019, cu misiunea de a desfăşura cercetări asupra câmpului ei magnetic şi de a înfige drapelul Israelului în scoarţa selenară.
Nu au fost dezvăluite deocamdată date precise legate de lansarea şi aselenizarea sondei.
Acest proiect ambiţios a debutat odată cu participarea în 2010 a ONG-ului SpaceIL la Google Lunar XPrize, o competiţie ce oferea 30 de milioane de dolari (aproximativ 25 de milioane de euro) pentru a îi încuraja pe cercetători şi pe antreprenori să realizeze misiuni spre Lună cu costuri scăzute.
Şi, chiar dacă acel concurs sponsorizat de Google s-a încheiat în luna martie fără ca vreunul dintre câştigători să îşi fi plasat vehiculele pe Lună, echipa israeliană s-a angajat să nu abandoneze proiectul.
Odată ajunsă la destinaţie, sonda va furniza informaţii centrului de control de la Israel Aerospace Industries timp de două zile, după care va înceta să funcţioneze.