De ce a sărit OMS două litere din alfabetul grecesc pentru a ajunge la Omicron și ce legătură are cu președintele Chinei Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
omnicron varianta covid oms
Organizația Mondială a Sănătății a început să numească variantele după litere grecești pentru a evita confuzia publică și stigmatizarea. Foto: Profimedia Images

Un nou cuvânt care s-a adăugat lexicului pandemiei a ajuns pe buzele tuturor. Omicron, o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, provoacă îngrijorare, după ce a fost descoperită în Africa de Sud. Varianta a primit numele celei de-a 15-a litere a alfabetului grecesc, însă OMS, organismul care stabilește numele variantelor de interes, a sărit două litere pentru a ajunge la Omicron.

Organizația Mondială a Sănătății a început să numească variantele după litere grecești pentru a evita confuzia publică și stigmatizarea. Sistemul de denumire face comunicarea publică despre variantele virusului mai ușoară și mai puțin confuză, au spus agenția și experții.

De exemplu, varianta care a apărut în India nu este cunoscută ca B.1.617.2, ci este cunoscută sub numele de Delta, a patra literă a alfabetului grecesc.

Există acum șapte „variante de interes” sau „variante îngrijorătoare” și fiecare are o literă din alfabetul grecesc, conform unei pagini de urmărire a OMS. Alte variante ale virusului SARS-CoV-2 pentru care s-au folosit litere grecești nu ating acele niveluri de clasificare (de interes sau îngrijorătoare).

Însă, ca să ajungă la Omicron, OMS a sărit două litere din alfabetul greces: „Nu” și „Xi” – ceea ce a dus la speculații cu privire la faptul „Xi” a fost evitat pentru a nu fi confundat cu numele președintelui Chinei, Xi Jinping. 

„Litera „Nu” este prea ușor de confundat cu „nou”, iar „Xi” nu a fost folosit pentru că este un nume de familie comun.”, a declarat sâmbătă Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, potrivit The New York Times.

El a adăugat că cele mai bune practici ale agenției pentru denumirea bolilor sugerează evitarea „provocarii de ofense oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice”.

Unele dintre cele mai cunoscute variante, cum ar fi Delta, au devenit „ variante îngrijorătoare”. Printre ele se numără și Alpha, Beta și Gamma. Altele variante de interes au fost numite Lambda și Mu. Alte litere grecești au fost folosite pentru variante care nu au îndeplinit acele praguri, dar Nu și Xi au fost singurele care au fost sărite.

OMS a promovat sistemul de denumire ca fiind simplu și accesibil, spre deosebire de denumirile științifice ale variantelor, care „pot fi dificil de spus și memorat și sunt predispuse la raportări greșite”.

De asemenea, OMS a încurajat autoritățile naționale și mass-media să adopte noile denumiri. Ele nu înlocuiesc denumirile tehnice, care transmit informații importante oamenilor de știință și care sunt folosite în continuare în cercetare.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri