„Dansul este interzis” - Municipalitatea din New York a abrogat o lege controversată
Data publicării:
Municipalitatea din New York a abrogat luni seară o lege veche de aproape un secol, care limita posibilitatea de a dansa în baruri, spre marea nemulțumire a clienților, turiștilor și aleșilor locali, care considerau că acel text legislativ generează discriminări, informează AFP.
Ideea de abrogare a legii a primit un aviz favorabil din partea consiliului municipal pe 31 octombrie. Primarul democrat al metropolei americane, Bill de Blasio, proaspăt reales în funcție pe 7 noiembrie, a concretizat decizia consiliului și a abrogat luni seară această lege ce datează din 1926, notează Agerpres.
"Suntem în 2017 și această lege nu mai avea sens. Viața de noapte face parte din cultura newyorkezilor", a declarat primarul american, citat într-un comunicat. "Vrem să fim un oraș în care oamenii muncesc din greu și în care ei să poată să profite de distracțiile nocturne, fără o anumită interdicție obscură care îi împiedică să danseze", a adăugat Bill de Blasio.
"Legea cabaretelor", adoptată în 1926, impunea până luni seară localurilor închise să dețină o licență specială, aproape imposibil de obținut, pentru a permite clienților lor să danseze. Localurile care nu dețineau acest permis riscau o amendă și pierderea licenței de comercializare a băuturilor alcoolice, fapt ce echivala cu intrarea în faliment a celor mai multe dintre stabilimentele în cauză.
Mai puțin de 100 dintr-un total de peste 22.000 de baruri, restaurante și discoteci din această metropolă americană, denumită "orașul care nu doarme niciodată", dețineau un astfel de permis.
Rafael Espinal, un ales municipal din Brooklyn, în vârstă de 27 de ani, care a militat pentru abrogarea legii, a salutat această schimbare legislativă. "Artiștii, muzicienii, antreprenorii, muncitorii și toți newyorkezii cărora le place să se relaxeze nu vor mai avea motive să se teamă că 'poliția dansului' va închide localurile lor preferate", a declarat el.
Oficial, în momentul adoptării sale în anii Prohibiției, legea avea scopul de a limita consumul ilegal de alcool. Însă criticii ei au denunțat un rol al cenzurii, ce a fost asociat acestei legi de mai multe decenii.
Utilizată până în anii 1950 pentru a închide barurile de jazz din Harlem, pentru a evita ca persoanele caucaziene să se amestece cu persoanele de culoare, legea a servit în anii 1970 și 1980 la închiderea unor stabilimente frecventate de comunitatea gay, apoi, în anii 1990, a fost folosită de primarul conservator Rudy Giuliani pentru a ține sub control efervescența nocturnă a unui oraș pe care a promis că îl va "curăța".
De acum înainte, legea newyorkeză va cere barurilor să fie echipate cu camere de supraveghere și, atunci când angajează personal de securitate, acesta să fie înregistrat oficial de către unitățile respective.