Întâlnirea lui Vladimir Putin cu corespondenţii de presă acreditaţi la Moscova le-a dat mari bătăi de cap translatorilor de la posturile de televiziune care au transmis în direct evenimentul. La un moment dat, preşedintele rus a folosit o expresie licenţioasă la adresa liderilor turci. Până şi translatorul postului Russia Today a avut probleme... "Unii liderii turci au hotărât să-i lingă pe americani... într-un anume loc”, a afirmat la un moment dat liderul de la Kremlin.
„Ceea ce a fost cu adevărat scandalos în acest caz, este că, dacă ar fi fost doar un accident şi autorităţile turce ar fi spus că nu aveau idee că este un avion rusesc, ele ar fi trebuit să ne contacteze şi să explice. Dar ce au făcut în schimb? S-au întors spre Bruxelles şi au spus că sunt ofensate. Am încercat să îi ameninţăm? Nu. Dar ei au încercat să folosească NATO ca un scut. Este acest lucru în interesul NATO? Se dovedeşte că nu. Cât despre actualii lideri ai Turciei, este foarte dificil sau aproape imposibil să ne înţelegem cu ei. Chiar şi în acele domenii în care eram pregătiţi să cooperăm, ei ne înjunghie pe la spate. Nu văd nicio perspectivă de a colabora la nivel înalt (cu Turcia -n.r.)”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
„Cred că mesajele pe care preşedintele Putin le-a transmis sunt mai degrabă de tipul bate șaua să priceapă iapa. Furia președintelui Putin descărcată pe comentarii legate de Turcia cred că ar trebui descifrată mai bine dacă vom schimba cuvântul Turcia cu Statele Unite ale Americii. Alminteri, spus, în momentul în care Vladimir Putin și-a descărcat furia pe Turcia, de fapt era un mesaj transmis către partea americană, pentru că Vladimir Putin nu crede probabil că Erdogan, indiferent de ecuația personală a liderului de la Ankara, ar fi făcut acest gest fără un tip de încuviințare. Deci gestul n-a fost accidental, ci a fost încuviințat, chiar negociat cu partea americană, indiferent că prin partea americană gândim NATO sau America propriu-zisă”, a explicat Dan Dungaciu la Digi24.
„Moscova în acest moment nu poate reacționa direct, nemijlocit împotriva Americii, pentru că pe alt palier poartă negocieri cu America în vederea așezării părților la masa de negocieri, deci furia către Turcia, am senzația, în acest moment, că este o furie împotriva Statelor Unite și asta explică într-un fel un soi de limbaj care, sigur, freudian vorbind, ar putea să fie descifrat mai bine. Nu este vorba despre Turcia, chiar dacă Turcia este subiectul cel puțin în intervenția mai dură a președintelui Putin”, a subliniat analistul.
„Trebuie să ai nervii tari sau să fii suficient de bine odihnit ca în timp ce tu negociezi cu John Kerry, care a făcut în ultimele șapte luni două vizite la Moscova, deci în timp ce negociezi cu partea americană, să cerți partea turcă, chiar dacă tu ai convingerea fermă că Turcia a făcut ce a făcut cu încuviințare de la patronii ei de la Washington”, a adăugat Dan Dungaciu.
În ceea ce privește laudele liderului de la Kremlin la adresa lui Donald Trump, Dan Dungaciu spune că Vladimir Putin a laudat mai degrabă poziția pe care candidatul republican a avut-o față de Federația Rusă. „Nu e clar cine laudă mai bine pe cine. Cel puțin în discursul de până acum al domnului Trump se vede clar că există un tip de simpatie pentru Vladimir Putin”, a spus directorul Institutului pentru Științe Politice al Academiei Române.