Dalai Lama a fost transportat la spital, după ce a acuzat dureri în piept
Data publicării:
Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a efectuat un control medical într-un spital din New Delhi după ce a acuzat dureri în piept, iar starea sa de sănătate este stabilă, după cum a declarat unul dintre reprezentanţii săi, citat marţi de AFP.
Ngodup Tsering, reprezentant în Statele Unite al călugărului budist, a declarat pentru AFP că liderul spiritual tibetan, în vârstă de 83 de ani, a zburat marţi dimineaţă la New Delhi pentru efectuarea unei vizite medicale la spitalul Max, după o "tuse uşoară", scrie Agerpres.
''Medicul ne-a spus că nu există niciun motiv de îngrijorare. Nu este atât de grav", a afirmat Tsering fără a preciza dacă Dalai Lama a fost spitalizat pentru a fi tratat.
''Îşi ia câteva zile libere pentru odihnă'', a spus el.
Comisarul de poliţie Santos Patial din Kangra a declarat pentru cotidianul Indian Express că liderul spiritual tibetan, care locuieşte de 60 de ani în exil în Dharamshala (nordul Indiei), a zburat marţi cu o cursă regulată.
''Nu există niciun motiv de panică'', a asigurat el.
Deşi rămâne un orator extrem de popular, liderul exilat şi-a redus angajamentele internaţionale şi nu a întâlnit niciun lider străin din 2016. Guvernele din întreaga lume nu se grăbesc însă să îi adreseze invitaţii, temându-se că ar putea suscita supărarea Chinei.
În 2011, Dalai Lama a împiedicat orice încercare a Beijingului de a-i numi un succesor mergând până într-acolo încât a anunţat că linia pe care o reprezintă, perpetuată din secolul al XIV-lea, ar putea fi stinsă după moartea sa.
La Washington, unde liderul spiritual tibetan se bucură de un sprijin larg din partea întregii clase politice, un senator a ridicat marţi subiectul succesiunii sale. Senatorul republican Cory Gardner, care conduce subcomisia senatorială pentru relaţii externe cu Asia, a declarat că Statele Unite trebuie să discute chestiunea succesiunii liderului tibetan. "Să fiu foarte clar, Congresul American nu va recunoaşte niciodată un Dalai Lama care ar fi ales de către chinezi", a spus el.
Chiar şi India, care i-a oferit azil în 1959 după ce a fugit traversând Himalaya deghizat în soldat, i-a întors spatele, notează AFP. Guvernul pare să fi avertizat autorităţile în ceea ce priveşte participarea sa la evenimente, potrivit unor surse diplomatice.