„Cu Moldova, Ucraina şi ţările din vecinătatea estică, lucrurile sunt mai complexe. E vorba şi de abordarea UE privind întreaga zonă. Din punctul de vedere al Republicii Moldova, lucrurile trebuiesc privite în mod pragmatic. E foarte important angajamentul european al Republicii Moldova și în aceste câteva luni au fost câteva exitări, sau cel puțin au fost percepute câteva ezitări de la Bruxelles, însă lucrurile au reintrat pe calea cea bună”, a declarat Dacian Cioloș.
„Dacă Moldova semnează acordul de asociere şi liber schimb e un pas în Uniunea Europeană, pentru că integrarea economică e pasul cel mai important din punct de vedere pragmatic al impactului concret asupra economiei Republicii Moldova și asupra relațiiloe dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a punctat comisarul european.
„Lucrurile avansează bine şi pe problema privind acordarea vizelor, adică renunţarea la vize pentru cetăţenii moldoveni. Atâta timp cât o să avem libera circulație a mărfurilor cu impact economic concret asupra situației din Republica Moldova, o liberă circulaţie a persoanelor, din acel punct încolo lucrurile ţin mai multe de negocierile politice și de modalitatea în care UE o să clarifice anumite lucruri și în parteneriatul cu Rusia și știți toată problema legată de resursele energetice, conflictul din Transnistria, care va trebui rezolvat înainte de e finaliza procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a adăugat Dacian Cioloș.