Frank Rubio, astronautul NASA, a revenit miercuri pe Pământ după ce a doborât, fără să vrea, recordul pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu de un american. Misiunea de șase luni a lui Frank a ajuns să dureze mai mult de un an din cauza unei defecțiuni a navei spațiale, relatează Sky News. La aterizare, el a declarat că îi pare „bine să fie acasă” și a recunoscut că nu ar fi fost niciodată de acord să stea un an întreg în spațiu dacă i s-ar fi cerut acest lucru de la început.
Misiunea lui Frank Rubio, alături de astronauții ruși Serghei Prokopyev și Dmitri Petelin, trebuia să dureze doar șase luni. Dar trio-ul a sfârșit prin a petrece 371 de zile în spațiu după ce capsula Soyuz care trebuia să-i aducă acasă s-a avariat.
Aflați pe Stația Spațială Internațională din 20 septembrie 2022, ei au aterizat miercuri în Kazahstan, într-o capsulă care le-a fost trimisă în locul celei defecte.
Americanul în vârstă de 47 de ani, care nu părăsise niciodată Pământul înainte de această misiune, a declarat reporterilor că îi pare „bine să fie acasă”, după ce a recunoscut că nu ar fi fost niciodată de acord să stea un an întreg în spațiu dacă i s-ar fi cerut acest lucru de la început.
El a spus că a lipsit de la evenimente importante din familie, inclusiv faptul că cel mai mare dintre cei patru copii ai săi a terminat primul an la Academia Navală a SUA, în timp ce un altul a plecat să se înscrie la Academia Militară a SUA.
„Să-mi îmbrățișez soția și copiii va fi primordial și mă voi concentra pe familie în primele două zile”, a declarat Frank înainte de întoarcerea sa la Houston.
Astronautul, care este, de asemenea, medic militar și pilot de elicopter, a depășit cu două săptămâni recordul americanului Mark Vande Hei pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu.
El și colegii săi de echipaj ar fi trebuit să stea în spațiu timp de 437 pentru a bate recordul stabilit de rusul Valeri Polyakov la mijlocul anilor 1990. „Nimeni nu merită să se întoarcă acasă la familiile lor mai mult decât voi”, le-a spus comandantul stației spațiale, Andreas Mogensen, înainte de întoarcerea lor.
Totuși, NASA intenționează să profite la maximum de acest incident și susține că misiunea prelungită oferă cercetătorilor posibilitatea de a „observa efectele zborurilor spațiale de lungă durată asupra oamenilor”.
Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat: „Timpul record al lui Frank în spațiu nu este doar o piatră de hotar, ci și o contribuție majoră la înțelegerea noastră în ceea ce privește misiunile spațiale de lungă durată.
NASA este extrem de recunoscătoare pentru serviciul lui Frank pentru națiunea noastră și pentru contribuțiile științifice neprețuite pe care le-a adus pe Stația Spațială Internațională. El întruchipează adevăratul spirit de pionierat care va deschide calea pentru viitoarele explorări spre Lună, Marte și dincolo de acestea”.
Cei trei astronauți au parcurs 157 de milioane de mile după lansarea din Kazahstan în septembrie anul trecut, înconjurând lumea de aproape 6.000 de ori.
În timpul misiunii, Frank a petrecut multe ore în activități științifice la bordul stației spațiale, desfășurând o varietate de sarcini, de la cercetarea plantelor la studii de științe fizice.
Editor : C.L.B.