ACTUALIZARE 13.47. Guvernul a mobilizat poliţişti, pompieri şi soldaţi pentru operaţiunile de salvare. Pentru ei abia a început dificila cursă contra cronometru pentru recuperarea supravieţuitorilor prinşi sub ruine. Salvarea unui bebeluş la mai bine de şase ore după seism le-a dat speranţe că mai sunt şi alţi oameni în viaţă. Bebeluşul de opt luni a fost găsit sub ruinele unei case, nu departe de epicentrul cutremurului. Chiar dacă totul în jurul lui s-a făcut praf, copilul a scăpat teafăr.
Cutremurul a durat 30 de secunde. Pe scara folosită în Japonia, seismul a fost de categoria 7, adică cea mai mare. Este primul cutremur de această magnitudine care loveşte insula Kyushu.
„Mă uitam la televizor în apartamentul meu de la etajul 8. Clădirea s-a mişcat puternic. Luminile s-au stins şi mi-a căzut în cap şifonierul.”
***
„A fost un mare şoc. Corpul meu a fost zguduit puternic.”
Cutremurul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri, de aceea pagubele au fost importante. Potrivit presei locale, o mare parte din zidul castelului Kumamoto, monument istoric, s-a prăbuşit, iar cel puţin 20 de locuinţe au fost distruse. De asemenea, un tren de mare viteză a deraiat, dar, din fericire, garnitura se retrăgea în depou, aşa că nu erau pasageri la bord. Zeci de mii de oameni au petrecut noaptea sub cerul liber.
Cutremurul a provocat şi numeroase incendii, iar unele drumuri au fost avariate. Singura centrală nucleară funcţională a Japoniei, situată la 120 de kilometri de epicentru, nu a fost afectată.