Cutremur de 8,3 în Chile. Mai multe orașe au fost inundate după un tsunami de câțiva metri
ACTUALIZARE 24:00 Cel mai recent bilanț oficial indică 11 morți. Un bărbat a fost înghițit de ocean la Coqimbo. Peste 500 de case au fost distruse.
ACTUALIZARE 14:00 Alerta de tsunami a fost ridicată pe întreg teritoriul național al statului Chile, la mai bine de zece ore de la producerea seismului. Bilanțul cutremurului a ajuns la opt morți.
(VIDEO. Cum s-a simțit cutremurul la o piscină)
În regiunea de coastă s-au format valuri înalte, care au atins centrul mai multor orașe, atât în regiunea Coquimbo, unde a fost localizat epicentrul, cât și în regiunea Valparaiso, la 120 de kilometri vest de capitală, potrivit imaginilor transmise de televiziuni. Aici s-au produs pagube în urma inundațiilor. Cele mai mari stricăciuni sunt în orașul-port Coquimbo, unde valurile au avut 4,5 metri și au atins cartiere de locuințe, a anunțat ministrul de interne din Chile.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
În regiunea de coastă cursurile au fost suspendate, joi. Circa 245.000 de familii nu au încă energie electrică.
Alerta de tsunami rămâne valabilă în alte zone din Pacific, inclusiv în Hawaii și California, deși nu sunt de așteptat valuri de amploare.
În Peru, valurile au avut 20 de centimetri, iar în Hawaii probabil vor fi mai mici de un metru.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Seismul, a cărui magnitudine a fost reevaluată la 8,3 de Institutul american de geologie (USGS), a lovit centrul și nordul țării din America de Sud, provocând panică în rândul populației și declanșând alerta de tsunami pe întreaga coastă, transmite Agerpres.
Marina chiliană a raportat valuri de până la patru metri și jumătate în apropierea portului Coquimbo, unde drumurile și casele au fost inundate.
Seismul s-a produs seara devreme, afectând capitala Santiago, cu peste 6 milioane de locuitori, fiind urmat de numeroase replici. El a fost resimțit până la Buenos Aires în Argentina, la o distanță de 1.400 km. Cea mai mare replică a avut magnitudinea de moment 7.
Cutremurul de pământ a fost înregistrat la ora locală 19.54 (22.54 GMT), la 36 km vest de orașul Canela Baja în regiunea Coquimbo (500 km nord de Santiago), la o adâncime de 11 km, a declarat Centrul seismologic național al Universității Chile.
Centrul seismologic național a evaluat inițial magnitudinea seismului la 7,2, în timp ce Institutul american de geologie (USGS) a făcut o evaluare inițială de 7,9.
O femeie a fost ucisă de prăbușirea unui perete într-o localitate din provincie, în timp ce o altă persoană a murit în capitală din cauza unui infarct.
Marina chiliană a lansat imediat un avertisment de tsunami pentru toate coastele acestei țări din America de Sud.
(VIDEO. Cum s-a simțit cutremurul într-un supermarket)
Provincia Choapa, din centrul țării, cea mai apropiată de epicentru, a fost declarată zonă de catastrofă și plasată sub conducerea armatei.
Numeroase replici au continuat să zguduie Chile după cutremurul inițial.
Au fost emise avertizări de tsunami pentru zone din America de Sud, Hawaii, California și Polinezia franceză, deși se așteaptă ca valurile generate să fie în general mici.
Centrul pentru monitorizare de tsunami în Pacific a emis alerte pentru valuri cuprinse într 0,3 și 1 metru pentru Japonia, Antarctica și mare parte a Pacificului de Sud, inclusiv Noua Zeelandă, Fiji, Tonga, Vanuatu și Insulele Solomon.
În Noua Zeelandă, autoritățile au cerut rezidenților de pe coasta de est să stea departe de apă și de zona de plajă, pentru că sunt de așteptat curenți neobișnuit de puternici și inundații impredictibile în zona litorală.
Martorii ocularii au relatat că mișcarea seismică a început ușor, apoi a devenit din ce în ce mai puternică.
În aprilie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea de 8,2 a lovit nordul statului Chile. Șase oameni au murit atunci și un milion de persoane din regiunea Iquique au fost nevoite să-și părăsească locuințele.
La 27 februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs în largul coastelor din regiunea chiliană Maule. A fost unul dintre cele mai puternice cutremure produse vreodată. 500 de oameni au murit, iar pagubele au fost estimate la 30 de miliarde de euro. A fost atât de puternic, încât a afectat mișcarea de rotație a Pământului și a scurtat ziua cu o fracțiune de secundă. Seismul a avut urmări politice și practice, determinând autoritățile să ia mai multe măsuri de apărare împotriva cutremurelor și în ceea ce privește producerea de tsunami, printr-un sistem de avertizare timpurie.
Chile, una dintre cele mai expuse țări la mișcările seismice - fiind situată pe Inelul de Foc al Pacificului - are o infrastructură care face față foarte bine cutremurelor, așa explicându-se și numărul relativ redus al victimelor în timpul unor astfel de fenomene de amploare.
Cutremurul din 2010 a eliberat de 5,6 ori mai multă energie decât cel care s-a produs miercuri seara, potrivit estimărilor USGS.
Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată pe Pământ de când se fac măsurători s-a petrecut în Chile, în 1960. A avut o magnitudine de 9,5 și a luat viața a peste 5.000 de oameni.
Chile - scurtă fișă de țară
Cu aproape 200 de ani în urmă, Chile începea lupta pentru independenţă faţă de Spania, odată cu restul Americii Latine. Astăzi, Republica Chile este una din ţările cu cea mai stabilă economie, destul de puţin afectată de criza financiară.
Chile este o fâșie îngustă de pământ (până la 200 de kilometri) care se întinde însă pe 4.300 de kilometri. Această întindere în latitudine explică marea diversitate a climei și a vegetației. Nordul țării este deșertic, regiunea centrală din jurul capitalei beneficiază de un climat mediteranean, spre sud climatul devine umed și rece, iar sudul extrem are parte de o climă polară. Patagonia, Insula Paştelui, deşertul Atacama - pe toate le putem găsi în Chile, împreună cu sute de vulcani, printre care câţiva încă activi. Suprafaţa ţării este de trei ori cât a României, dar populaţia, mai mică decât a ţării noastre, în jur de 18 milioane de locuitori (locul 62 în lume).
Ţara de la antipozi este a treia din lume la producţia de cupru şi cel mai mare exportator de somon.
Însă dincolo de natură şi performanţe economice, Chile este cunoscut şi pentru perioada dictaturii militare, care a durat 17 ani. În 1973, generalul Augusto Pinochet l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Salvador Allende. În cursul perioadei care a urmat, trei mii de oameni au fost executaţi sau au dispărut. În paralel cu aceasta, economia a fost stabilizată, iar locuitorii au cunoscut o creştere spectaculoasă a nivelului de trai. Din această cauză, personalitatea generalului Pinochet, decedat în 2006, este pînă astăzi controversată în Chile.
Din 1990, presedinţii ţării au fost aleşi democratic. În prezent, țara este condusă de socialista Michelle Bachelet, realeasă în aprilie anul trecut, după ce a mai ocupat această funcție între 2006 și 2010, devenind astfel prima femeie președinte din istoria țării.
- Etichete:
- cutremur
- chile
- morți
- alerta tsunami
- cutremur chile
- cutremur chile 16 septembrie 2015
- seism chile 16.09.2015
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News