FOTO: USGS
ACTUALIZARE 16.40. Cel puţin 37 de oameni au murit şi peste o mie au fost răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu făcut de autorităţi, care se aşteaptă ca numărul victimelor să crească.
VIDEO Stare de alertă în Nepal
Ministerul român de Externe spune că nu sunt alpinişti români în sectorul nepalez din Himalaya şi verifică acum dacă cetăţenii din ţara noastră, aflaţi în Nepal au avut avut de suferit. Seismul s-a resimţit şi la mii de kilometri depărtare, în ţările vecine: India, China şi Bangladesh.
ACTUALIZARE 13:50 AFP anunță un bilanț provizoriu de 16 morți.
ACTUALIZARE 11:30 S-au produs cel puțin patru replici cu magnitudinea de moment peste 5.
Conform Associated Press, patru persoane și-au pierdut viața.
Trei alunecări de teren s-au produs după cutremur, sunt cel puțin 12 răniți.
Un avion Air Arabyia care trebuia să ajungă pe aeroportul din Kathmandu a survolat zona de mai multe ori, fără a ateriza. Pe aeroport, oamenii au ieșit panicați pe pistă.
Noul seism lovește Nepalul la aproape două săptămâni după devastatorul cutremur cu magnitudinea de 7,8 care s-a produs în această țară la 25 aprilie, provocând moartea a peste 8.000 de persoane şi rănirea altor peste 17.800.
Noul cutremur este unul de suprafață, riscând să aibă efecte considerabile. S-a produs la ora locală 12:35, fiind urmat la aproape jumătate de oră de o replică de 6,3 cu epicentrul la 33 de kilometri nord-nord-est de Ramechhap, Nepal, și la 63 de kilometri de Banepa.
Sirenele au început să sune în capitala Nepalului, Kathmandu, iar oamenii au ieșit panicați pe stradă.
Inițial, USGS a estimat o magnitudine de moment de 7,1 pe care ulterior a revizuit-o la 7,4, iar apoi a revizuit-o la 7,3. Și adâncimea a fost revizuită, de la 18,5 kilometri inițial, la 15 kilometri.
Seismul a fost resimțit și în India, la New Delhi, sau la Dhaka, în Bangladesh.
Replica s-a produs tot la adâncimea de 15 kilometri, potrivit USGS:
Faptul că se produc două seisme atât de puternice, la un interval de timp atât de scurt, nu este un fenomen neobișnuit pentru zona Himalaya, a declarat la Digi24 Mircea Radulian, director la Institutul Național pentru Fizica Pământului.
Mircea Radulian a explicat că seismul de azi nu este o replică a celui din 25 aprilie, ci un cutremur separat. „Din păcate, în situația în care suntem în momentul de față în Nepal, e clar că vom avea din nou pagube importante”, a spus Mircea Radulian. „Mișcarea de rupere pleacă de la adâncimea de 19 km (adâncimea indicată inițial de USGS – n.r.) și rămâne de văzut încotro s-a îndreptat. Dacă s-a îndreptat spre suprafața pământului, efectul e mai puternic. Adâncimea nu e prea mare. La 19 km efectele sunt mari”, a explicat Mircea Radulian.
Cutremurul de azi, produs la granița dintre Nepal și China, s-a produs exact la șapte ani de la cel mai puternic și cel mai devastator cutremur prin care a trecut China în ultimi ani. La 12 mai 2008, seismul cu magnitudinea 7,9 care a lovit zona Chengdu-Lixian-Guangyuan a provocat moartea a peste 69.000 de oameni și rănirea a peste 370.000. Mai mult de 18.000 de persoane au fost date dispărute. Viețile a 45,5 milioane de oameni din zece provincii au fost afectate de seism. Cel puțin 15 milioane de chinezi au fost evacuați și peste 5 milioane au rămas fără case. Pierderile economice au fost estimate la 86 de miliarde de dolari.