Cum se ascund oligarhii ruși sancționați de UE pe Riviera Franceză. Totul ține de bani pe Coasta de Azur (Politico)

Data publicării:
World News - August 27, 2007
Coasta de Azur a rămas o destinație de top pentru rușii bogați Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

În anii trecuți, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te îndreptai spre sud-estul Franței. Dar chiar și acum, în vreme ce continuă invazia Rusiei în Ucraina, nimic nu s-a schimbat cu adevărat, doar că s-ar putea să trebuiască să te uiți puțin mai atent pentru a depista rușii bogați de pe Riviera Franceză, scrie Politico.

A trecut ceva vreme de când nu l-am văzut pe Roman Abramovici”, a spus un angajat de la Le Rocher, un restaurant elegant din Antibes, unde fostul proprietar al Chelsea FC a fost adesea văzut cu gărzile de corp până când autoritățile franceze i-au confiscat conacul în aprilie 2022. „Dar chiar dacă ar fi văzut aici, nu ți-aș spune”, a adăugat râzând angajatul restaurantului, care a refuzat să-și dea numele.

Pe hârtie, cei mai norocoși prieteni ai lui Vladimir Putin nu se găsesc nicăieri în Europa. De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, UE a adoptat legi pentru a interzice rușii de seamă din cercurile de afaceri, a îngheța activele financiare, a confisca vile și iahturi.

Rușii bogați nu sunt afectați de sancțiunile UE

Dar dacă întrebi managerii de hotel, restauratorii și oamenii care închiriază bărci pe străzile mărginite de palmieri de pe Coasta de Azur, aceștia vor spune că rușii încă mai vin. Există un sistem bine stabilit aici pentru rușii bogați pentru a-și menține stilul de viață și a evita consecințele războiului, au spus ei pentru POLITICO. Și aproximativ 30.000 de oameni vorbitori de limbă rusă trăiesc în Villefranche, Antibes, Cannes, St. Tropez și Monaco.

Acest lucru se datorează, cel puțin în parte, dificultăților legate de regimul de sancțiuni. Franța a înghețat aproximativ 50 de proprietăți aparținând rușilor plasate sub regimul de sancțiuni al UE – iar cele mai multe sunt situate pe Riviera Franceză. În aprilie, doi ruși proeminenți — Mikhail Fridman și Piotr Aven — au contestat decizia UE de a-i înscrie pe listele de sancțiuni și au câștigat, un pas către revendicarea drepturilor asupra vilei lor din St. Tropez și, respectiv, asupra conacului La Turbie. (Dacă un conac a fost confiscat de autorități, asta nu îl împiedică pe proprietar să îl întrețină sau să invite oaspeții să rămână. Singurul lucru pe care nu îl pot face este să-l vândă.)

În timp ce asociațiile juridice și proprietarii au contestat regulile în fața instanței superioare a UE, autoritățile judiciare locale se luptă să facă față regulilor în continuă schimbare.

De cele mai multe ori, este atât de complicat să înțelegeți cine se află în spatele acelor companii, trusturi sau fundații, încât singura modalitate de a obține o dovadă finală este să percheziționați aceste case în căutarea unor dovezi mai clare”, a spus un judecător din sudul Franței, sub anonimat.

Ministerul francez de Finanțe, însărcinat cu implementarea sancțiunilor printr-un grup de lucru dedicat, a refuzat să comenteze.

Și deși au existat numeroase pachete de sancțiuni, unii politicieni pun la îndoială eficacitatea acestora.

Intrăm într-o eră a industrializării sancțiunilor, iar UE nu a fost construită în acest scop, nu este în ADN-ul nostru”, a spus un oficial înalt al ministerului francez de finanțe care a lucrat la implementarea sancțiunilor. I s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre natura sensibilă a muncii sale.

Normele pe care le construim aici nu sunt suficient de puternice”, a adăugat acesta.

Totul ține de bani pe Coasta de Azur

Coasta de Azur a rămas o destinație de top pentru rușii bogați, salutând banii în timp ce închide ochii la sursa de venit, a declarat Éric de Montgolfier, fost procuror de stat în Nisa.

Această regiune depinde de banii altora, era pământul țăranilor înainte ca turiștii bogați să se stabilească aici”, a spus de Montgolfier. „Zona a fost otrăvită de corupție la toate nivelurile.”

Toată lumea știe că banii nu au miros, așa că atâta timp cât rușii au înțelepciunea de a rămâne discreți, nu au de ce să se teamă”, mai spune el.

Primarul conservator al Antibes, Jean Leonetti, a fost de acord.

Viața în Cap d'Antibes este discretă: oamenii vin din toată lumea și nu fac tam-tam, de cele mai multe ori”, a spus el, adăugând că orașul are o mână de proprietăți aparținând rușilor sancționați.

Sunt atât de mulți ruși în sudul Franței încât Piața Moscovei – un magazin care vinde vodcă, produse rusești și magneți pentru frigider cu Vladimir Putin în Antibes – a deschis o altă sucursală în Cannes-ul plin de farmec.

Afacerile rușilor prosperă pe Riviera Franceză

Importul de bunuri rusești a devenit complicat din 2022, dar unele afaceri prosperă. În timp ce clienții din clasa de mijloc și turiștii au plecat după izbucnirea războiului, cei foarte bogați rămân, a spus Xander, un proprietar de magazin rus de pe Riviera Franceză, care a refuzat să-și dea numele complet pentru că se temea de reacția concurenților săi.

În ciuda unei scăderi de 70% a turiștilor ruși din 2019, turismul și industriile bunurilor de lux nu au fost afectate de sancțiuni, potrivit autorităților locale.

Pe lângă bunurile obișnuite, Piața Moscovei oferă servicii care includ „asistență calificată în cumpărarea proprietății” și „organizarea de închirieri sezoniere și anuale de apartamente și vile în Franța și Monaco”, o descriere a serviciilor în limba rusă pe profilul LinkedIn a directorului său, Alexander Badin. Acesta a refuzat mai multe cereri de a oferi un interviu.

O investigație din 2023 a autorităților franceze a constatat că aproape 60% dintre agențiile imobiliare din regiune nu cooperau cu autoritățile, de exemplu, verificând dacă numele clienților lor apar pe lista de sancțiuni a UE.

Alexandra, care a cerut să fie menționată cu un pseudonim, care vinde vile de lux în Cap d’Antibes, a confirmat că puține s-au schimbat.

Ar trebui să le cerem [clienților] o copie a cărții de identitate, să vedem de unde vin banii, cred, dar nu o facem”, a spus ea. Cele mai mari vânzări au avut loc prin transferuri de acțiuni între entități cu sediul în paradisuri fiscale secrete, a spus ea.

„Rușii foarte bogați nu au avut niciodată probleme” în Franța

Vecinii nu ajută, mai ales Monaco.

Monaco este una dintre destinațiile finale pentru schemele de spălare a banilor, potrivit judecătorului, care a adăugat că mulți ruși au pașapoarte din Marea Britanie, Cipru și Malta, permițându-le un tranzit ușor prin Europa.

Monaco ușurează viața miliardarilor ruși: le oferă siguranță juridică”, a spus judecătorul.

Nu vin aici doar să meargă pe străzi purtând coliere Chopard: atunci când oamenii cumpără apartamente cu 50.000 de euro pe metru pătrat, acestea sunt sume care sunt opțiuni de spălare a banilor, cu ideea că, odată ce ai investit, nimeni nu îl va lua înapoi de la tine”, explică acesta.

Pentru rușii care doresc să se distreze sau să își asigure bunurile, micuțul regat este încă un loc în care poți face petreceri ca și cum ar fi 2021.

Rușii foarte bogați nu au avut niciodată probleme” în Franța, a spus Hélène Metlov, președintele La Maison de la Russie à Nice, un ONG cultural franco-rus din Nisa. La scurt timp după Revoluția bolșevică din 1917, numărul rușilor de pe Riviera Franceză a crescut, refugiații fugind în cartierele din Cannes sau Nisa care au încă străzi cu nume rusești, biserici și clădiri ortodoxe.

Cu toate acestea, rușii din clasa de mijloc care trăiesc în zonă de zeci de ani „s-au confruntat cu toate obstacolele imigranților obișnuiți atunci când vine vorba de reînnoirea permisului de ședere”.

De la biroul său din Villefranche-sur-Mer, consulul general al Rusiei Serghei Galaktionov spune că această problemă i-a crescut volumul de muncă în ultimii doi ani.

Rusia a ajutat oamenii săraci de acolo, a plătit pentru căile ferate din regiune și a investit foarte mult în economie”, a spus Galaktionov, citind uneori din notele pregătite de șeful său, ambasadorul Rusiei în Franța, Aleksei Meșkov.

Galaktionov salută ofițeri de poliție care trec în timp ce se plimbă pe străzi, subliniind legăturile pe care țara sa le are cu regiunea, inclusiv statuile celebrilor amirali ruși. Ofițerii de poliție îl întâmpină cu zâmbete mari și cu un respectuos „Monsieur le consul” în timp ce se plimbă prin Fort du Mont Alban din apropiere.

În acel fort, Galaktionov plănuia să organizeze un cocktail de ziua națională a Rusiei din iunie, a spus el. (Kevin Thuilliez, șeful de comunicare pentru Villefranche-sur-Mer, a declarat că autoritățile locale nu au fost implicate în nicio astfel de petrecere, deoarece organizatorul a găsit un partener privat care să ajute la găzduirea evenimentului.)

În ciuda crizelor politice, rușii au rămas fideli Franței și regiunii.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 18 ani de la moartea artistei. Cântăreața ar fi împlinit 57 de ani în...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Școală distrusă de viitura din Galați: "Trei miliarde de lei investiți s-au dus pe apa sâmbetei". Mobilizare...
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei