Poliţia de frontieră chineză instalează, în secret, aplicaţii de supraveghere pe telefoanele turiştilor, aplicaţii care minează date şi informaţii personale. Totul face parte dintr-un plan mai mare al guvernului chinez de a ţine regiunea Xinjiang, din vestul Chinei, sub supraveghere intensă pentru a controla mai uşor populaţia majoritar musulmană din zonă, conform MSN.
Guvernul chinez a limitat semnificativ drepturile şi libertăţile pentru populaţia locală, majoritar musulmană – a instalat camere cu recunoaştere facială pe străzi şi în moschei şi îi forţează pe cetăţeni să-şi descarce pe telefoane aplicaţii care îi supraveghează constant.
O investigaţie a The Guardian şi partenerilor lor internaţionali arată că şi turiştii sunt supuşi aceloraşi controale când încearcă să intre în regiune din ţara vecină, Kârgâzstan. Poliţiştii de frontieră le cer telefoanele şi le instalează fără voia sau ştiinţa lor o aplicaţie care extrage emailuri, mesaje SMS sau contacte dar şi informaţii despre dispozitiv.
Turiştii spun că nu au fost avertizaţi de autorităţi că aplicaţia descarcă astfel de informaţii din telefoanele lor. Investigaţia, realizată împreună cu Suddeutsche Zeitung şi New York Times, a dezvăluit că turiştii care intră în China pe la punctul de graniţă din Irkeshtam sunt obligaţi să-şi predea telefoanele pentru a li se instala aplicaţia, însă nu li se comunică acest lucru.
Edin Omanovic, membru al grupului Privacy International, spune că aceste practici sunt „alarmante, mai ales într-o ţară în care dacă descarci o anumită aplicaţie sau citeşti un anume articol ai putea să ajungi într-un lagăr de detenţie”.
Analiza The Guardian arată că aplicaţia, dezvoltată de o companie chineză, sondează dispozitivele pentru conţinut asociat cu extremism islamic, dar şi altfel de informaţii precum obiceiuri de Ramadan, cărţi scrise de Dalai Lama sau muzica unei trupe japoneze de rock pe nume „Unholy Grave”. Un alt fişier aflat pe listă este un manual de de dezvoltare personală al scriitorului American Robert Green.
În jur de 100 de milioane vizitează Xinjiang în fiecare an, conform autorităţilor chineze. Printre ei se includ turişti străini şi chinezi, iar majoritatea se deplasează şi în alte locuri din ţară.
Pasul Irkeshtam se află pe cel mai vestic punct al graniţei chineze şi este folosit de comercianţi şi turişti, unii dintre ei parcurgând chiar vechiul Drum al Mătăsii. Odată ce turiştii intră la controlul de la graniţă, le este cerut telefonul care este dus apoi într-o cameră separată şi este returnat după o perioadă de timp. Este încă neclar unde ajunge toată informaţia extrasă şi pentru cât timp este stocată.
Deşi nu există dovezi că informaţia extrasă ar fi folosită pentru a-i urmări pe turişti mai departe de Xinjiang, ea ar putea fi folosită şi pentru a localiza pe cineva.