Pentru prima dată în istorie, cei mai bogați oameni din SUA au ajuns să beneficieze de cote de impozitare mai mici, comparativ cu cetățenii din clasa mijlocie și muncitoare, informează Washington Post.
Aceasta este concluzia surprinzătoare a unui studiu recent, publicat în presa americană, potrivit căruia, în anul 2018, cei din așa-numita categorie a „super-bogaților Americii” au beneficiat de o cotă de impozitare mai mică decât restul contribuabililor.
Studiul, intitulat „Triumful Injustiției”, a fost realizat de doi economiști de la Universitatea Berkeley din California. În esență, este vora despre o analiză a evoluției cotei de impozitare în SUA începând cu anii '60.
În anul 2018, cele mai bogate 400 de familii din SUA au plătit, în medie, un impozit de 23% pe venit, comparativ cu 24,2%, în cazul celor cu venituri reduse.
În 1960, cota de impozitare, în cazul „super-bogaților”, era de 58%, iar în 1980 - 47%.
Subiectul impozitării averii miliardarilor este considerat unul extrem de important de către economiștii americani, în condițiile în care averea celor mai bogate 400 de familii din SUA este mai mare decât averile cumulate a 60% din totalul populației.
Concomitent, 0,1% din americani au o avere cumulată echivalentă cu cea deținută de 80% din populație.
„Punctul de cotitură” în ceea ce privește cota de impozitare a survenit în 2017, odată cu adoptarea unei legi privind reducerile de taxe, promovate de președintele SUA, Donald Trump.
Un an mai târziu, marii miliardari americani au și profitat de pe urma acestui act normativ: cota de impozitare, plătită de aceștia a scăzut cu 2,5 puncte procentuale.
Chiar dacă nu toți economiștii SUA sunt de acord cu acest studiu, există unanimitate într-o privință: bogații plătesc, în prezent, mai puține taxe, decât în anii precedenți.
La nivel global, cei mai bogați oameni ai lumii au adăugat averii lor nu mai puțin de 1,4 trilioane de dolari în 2017.
Practic, anul 2017 a fost cel mai bun din istoria recentă pentru super-bogații lumii, a căror avere a crescut, per total, cu aproximativ 20%, mărind și mai mult inegalitatea socială.
Editor web: Mihnea Lazăr