Aiden Pleterski a fost răpit din centrul orașului Toronto în mijlocul nopții în decembrie 2022. Răpitorii l-au eliberat pe cel poreclit „Regele Cripto” după trei zile, dar cu o condiție: trebuia să facă rost de bani cât mai repede. Nu era ultima dată – și nici prima – când tânărul canadian, care se dădea drept un geniu al afacerilor cu criptomonede și promitea „investiții inteligente”, avea să intre în încurcătură, relatează BBC.
„Îmi pare rău, cu adevărat, nu am vrut și nu a fost intenția mea să distrug viața cuiva”, spunea Pleterski, în vârstă de 25 de ani, într-un videoclip obținut de CBC News, în care apărea cu fața vânătă și însângerată. Avocatul lui a spus mai apoi că videoclipul a fost filmat în timpul răpirii.
Poliția din Ontario și autoritățile provinciale care reglementează piața de capital au anunțat săptămâna aceasta, în urma unei investigații de 16 luni, că Pleterski a fost acuzat de fraudă în valoare de 5.000 de dolari canadieni (3.600 de dolari americani) și spălare de bani.
Pleterski a fost arestat marți în Durham, Canada, dar a fost eliberat ulterior pe o cauțiune de 100.000 de dolari canadieni, părinți lui acționând ca garanți, potrivit CTV News.
Poliția l-a acuzat și pe Colin Murphy (27 de ani), un asociat al lui Pleterski, că ar fi implicat în cazul investițiilor de milioane de dolari care au dispărut.
„Proiectul Lebăda” și cei 30 de milioane de dolari dispăruți
Investigația, numită „Proiectul Lebăda” de autorități, ar fi cel mai mare caz de fraudă care a avut loc vreodată în această regiune, potrivit șefului poliției din Durham, Peter Moreira.
Dacă va fi condamnat, Pleterski ar putea primi până la 14 ani de închisoare.
Cu toate că autoritățile din Ontario nu au oferit niciun detaliu despre caz, se cunoaște faptul că Pleterski a strâns aproximativ 41,5 milioane de dolari canadieni (aprox. 30 de milioane de dolari americani) de la investitori în schimbul promisiunii că va investi acești bani în criptomonede și piețe străine.
El a investit doar 1,6% din acea sumă; restul banilor i-a cheltuit pe mașini scumpe, zboruri cu avioane private și vile de lux la malul lacului.
Pleterski era încă la liceu când a început să fie interesat de criptomonede, folosind banii obținuți pentru a-și cumpăra jocuri video precum Call of Duty.
În același timp, el a văzut că alți oameni apar în imagini cu mașini scumpe și având un stil de viață bogat, a spus Pleterski într-un interviu.
A aflat mai apoi că mulți dintre ei au câștigat bani din investițiile în criptomonede. „Asta mi-a atras atenția”.
A luat bani de la rude și din fonduri de ajutor de la stat
În 2020, Pleterski a început să investească, începând cu câteva mii de dolari obținuți de la rude și de la colegii de muncă – la vremea aceea lucra ca arbitru de baseball.
Până în luna decembrie a acelui an, Pleterski a putut să se mute în propria lui casă închiriată, plătind 6.600 de dolari pe lună din profitul obținut din tranzacțiile financiare, plus „câteva mii de dolari” dintr-un fond de ajutor de la stat pentru persoanele afectate de pandemia de Covid-19.
Câteva luni mai târziu, s-a mutat din nou – de această dată, într-o vilă de milioane de dolari cu cinci dormitoare din Burlington, la 50 de kilometri la sud de Toronto.
În același an, părinții lui au vrut să investească și i-au dat 36.000 de dolari. Pleterski le-a returnat banii cu tot cu profitul obținut și câteva cadouri de lux: un McLaren 60LT și un BMW M8 pentru tatăl lui, o poșetă Louis Vuitton și un palton Burberry pentru mama lui și un Bentley Bentayga cu ocazia aniversării căsătoriei celor doi.
Dragan și Kathy Pleterski le-au spus avocaților că ei credeau că fiul lor „conducea o afacere de investiții de succes”.
În tot acest timp, Pleterski posta tot mai multe imagini pe rețelele sociale afișând același stil de viață care l-a atras la început să investească în criptomonede: avioane private, vacanțe la Miami și Bahamas și o curte plină cu mașini de lux.
„Unde mă va duce viața în continuare?” scria Pleterski într-una din pozele postate online.
Răpit de unul dintre investitorii care au pierdut bani din cauza lui Pleterski
Dar, până în aprilie 2022, în viața fastuoasă a lui Pleterski au început să apară primele semne că ceva nu era în regulă.
Tot mai mulți investitori îl dădeau în judecată acuzându-l că și-a însușit banii pe care ar fi trebuit să îi investească. În iulie, un tribunal din Ontario a decis să îi înghețe activele, iar, în august, el și compania lui au intrat în faliment.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În decembrie, a avut loc răpirea. Vara trecută, poliția din Toronto a arestat cinci persoane suspectate de răpire cu scopul de a obține răscumpărare și pentru alte acuzații. Printre aceștia se numără și un bărbat care a investit bani în afacerea lui Pleterski.
Noii proprietari ai vilei din Burlington a lui Pleterski au fost și ei amenințați. Vedeta din liga de baschet din Canada, Shai Gilgeous-Alexander, și partenera sa, Hailey Summers, au fugit din proprietate după ce un bărbat a apărut la ușa lor cerând să știe unde se află Pleterski.
După ce cuplul a raportat incidentul, poliția a spus că au fost raportate mai multe cazuri de tentativă de intrare prin efracție la fosta proprietate a lui Pleterski.
Cei doi s-au mutat din noua casă definitiv și au reușit să anuleze cumpărarea proprietăți, aceștia nefiind înștiințați dinainte de faptul că vila pe care au cumpărat-o îi aparținuse lui Pleterski.
În ciuda scandalului uriaș pe care l-a provocat, autoritățile au spus că Pleterski a continuat să ceară bani de la investitori chiar și în luna februarie a acestui an.
Pleterski a postat joi pe Instagram primul său mesaj referitor la scandalul în care este implicat, mulțumindu-le tuturor celor care l-au susținut: „Atât de mulți dintre voi mă susțin, sunteți minunați”, a scris el.