Cu ce arsenal militar sperie Coreea de Nord comunitatea internațională

Data actualizării: Data publicării:
armata coreea de nord

Economia Coreei de Nord este dedicată în mare parte producției de arsenal militar, pentru a contribui la programele nucleare impuse de șeful statului, Kim Jong-un. Această cursă a înarmării, alături de atacurile cibernetice împotriva mai multor state Occidentale, îngrijorează comunitatea internațională, scrie The Telegraph.

Potrivit estimărilor guvernului SUA, Phenianul a cheltuit în ultimul deceniu aproape un sfert din PIB-ul său pentru dezvoltarea echipamentelor militare.

Cu toate acestea, dincolo de programele sale nucleare și de cele cibernetice, forțele armate ale țării sunt considerate vulnerabile, în mare parte din cauza echipamentelor și vehiculelor de luptă învechite.

Programul nuclear și rachetele balistice intercontinentale

Programul nord-coreean pentru dezvoltarea rachetelor capabile să transporte focoase nucleare a intrat într-o nouă etapă pe 4 iulie 2017. Atunci, Coreea de Nord a lansat cu succes racheta balistică intercontinentală Hwasong-14. Trasă de pe uscat, aceasta a căzut la finalul testului în Marea Japoniei după o traiectorie abruptă de aproximativ 930 de kilometri.

Analiștii consideră că racheta ar avea o rază de acțiune de aproape 6.700 de kilometri, suficient pentru a putea lovi ținte din Alaska.

Se crede că nord-coreenii dețin mai mult de 1.000 de rachete cu diferite capacități. Cele cu rază scurtă, cum ar fi Hwasong-5 și Hwasong-6 (ambele, variante ale rachetelor Scud produse de fosta Uniune Sovietică în timpul Războiului Rece) pot lovi cu ușurință ținte din Coreea de Sud, în timp ce rachetele Nodong cu rază medie pot lovi oriunde în Japonia.

Musudan, rachetă considerată cu rază lungă de acțiune, are capacitatea de a lovi ținte situate la o distanță cuprinsă între 2.500 și 4.000 de kilometri și poate atinge bazele militare americane din Guam.

Testul care a avut loc în data de 4 iulie nu a fost o surpriză pentru analiștii militari de la Pentagon, care știau deja despre dezvoltarea unei rachete balistice capabilă să ajungă în partea continentală a SUA.

În ultimii zece ani, Coreea de Nord a efectuat mai multe teste subterane cu bombe nucleare. Se estimează că are suficient plutoniu pentru cel puțin cinci sau șase astfel de arme.

Întrebarea cheie este dacă Phenianul poate miniaturiza o astfel de armă la nivel de focos pentru a putea echipa rachetele de care dispune. Un expert în arme nucleare a declarat anul trecut că „trebuie să presupunem” că nord-coreenii au proiectat și au realizat focoase nucleare pentru rachetele cu raze scurte de acțiune capabile să lovească ținte din Asia, dar insuficiente pentru a atinge teritoriul SUA. Acesta a mai precizat că pentru a echipa cu focoase nucleare rachetele intercontinentale, Coreea de Nord mai are nevoie de 5, 10 ani.

Armele chimice și biologice

Coreea de Sud și SUA îi acuză pe nord-coreeni că dezvoltă programe extinse pentru producția armelor chimice și biologice.

Se crede că statul nord-coreean deține deja mai multe tipuri de arme chimice, dar se concentrează pe muștar de sulf, clor, fosgen, sarin și VX. În depozite se pare că ar fi stocate între 2.500 și 5.000 de tone de astfel de substanțe. Agenții chimici pot fi lansați cu o gamă largă de arme, de la proiectile de artilerie, până la rachete.

Militarii nord-coreeni și armele pe care le au la dispoziție

Armata Coreei de Nord este de luat în seamă, dar se situează abia pe locul 25 într-un top ale celor mai puternice armate din lume. În timp ce țara are un număr mare de militari activi, vehiculele și echipamentele lor datează de mai multe decenii. Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice: „Coreea de Nord se bazează pe un inventar de echipamente predominant învechite în toate cele trei armate - de uscat, marină și aviație”.

În armata nord-coreeană sunt înrolați în jur de 5.000.000 de militari. Țara are mai mult de 4.000 de tancuri de tipuri diferite - T-34, T-54, T-55 și T-62 toate datând de zeci de ani. Se estimează că armata are la dispoziție peste 21.000 de piese de artilerie diferite.

Marina

Marina Coreei de Nord este dotată cu peste 70 de submarine tactice, trei fregate și aproape 400 de nave de patrulare.

Aviația

Se estimează că aviația militară nord-coreeană deține peste 900 de aeronave capabile de luptă, în mare parte achiziționate din China - J-5s, J-6s și J-7s care au fost fabricate între anii 1950 și 1960. De asemenea, are mai multe avioane de luptă MiG 21, MiG-23 și un număr mic de MiG-29.

Analiștii militari spun că forțele aeriene se confruntă cu dificultăți de menținere în uz a flotei și că, din 2014, multe dintre avioanele de vânătoare sunt ținute la sol după o serie de probleme tehnice care au dus la prăbușirea unor aparate de zbor.

Capacitățile cibernetice

Comandantul armatei americane din Coreea de Sud a numit unitățile cibernetice nord-coreene „printre cele mai bune din lume și cel mai bine organizate”.

Dezertori nord-coreeni au declarat că celula centrală pregătită pentru un război cibernetic este numită „Biroul 12”, cu un personal de până la 6.000 de hackeri. O mare parte din atacuri vizează ținte guvernamentale din Coreea de Sud, și se pare că și gigantul Sony Pictures Entertainment s-a numărat printre victimele acestora. De asemenea, se bănuiește că ultimele atacuri cibernetice la nivel mondial din iunie 2017 ar fi fost lansate tot de „Biroul 12”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...