O piaţă din centrul Damascului oferă imaginea cea mai clară a noului fenomen care a cuprins Siria - fuga spre Europa. Oamenii cumpără bagaje de diferite mărimi, pentru drumul lung pe care visează să îl parcurgă.
Walid, vânzător: „Înainte, vindeam mai mult valize cu roţi decât rucsacuri pentru că oamenii obişnuiau să călătorescă mai mult cu avionul. Acum este invers: vând mai multe rucsacuri decât valize pe roţi pentru că rucsacurile sunt impermeabile, plutesc pe apă, sunt mai confortabile pentru călătorii lungi şi sunt uşor de mânuit”.
Tărâmul făgăduinţei pentru majoritatea sirienilor este acum Germania. Însă viza de şedere în această ţară nu se poate primi decât dacă cel care o cere are cunoştinte elementare de limba germană. Cel puţin 25 de şcoli din Damasc au acum cursuri de germană. Iar în unele dintre ele s-a renunţat la lecţiile de engleză, care au fost înlocuite cu cele de germană.
Muhammad al-Omari, directorul unei şcoli: „Înainte de anul 2012 aveam cinci clase de limba germană pe lună, dar acum sunt 15 clase pe lună şi am mărit numărul profesorilor de germană de la 3 la 8”.
Nimeni nu se înscrie întâmplător la orele de germană.
Mouen Zarzour, doctor: „M-am documentat cu privire la trei ţări, Germania, Marea Britanie şi SUA şi am descoperit că Germania oferă mai multe posibilităţi pentru doctori”.
Oficialii de la Berlin estimează că anul acesta vor ajunge în Germania în jur de 800.000 de refugiaţi. Statisticile ONU sunt dramatice. În cei patru ani şi jumătate de război civil din Siria au fost ucişi 250.000 de oameni. Peste 4 milioane de locuitori au lăsat totul în urmă şi au plecat să trăiască în alte ţări.